Συνάντηση αρχηγών χωρίς αύριο με τους βουλευτές στα κάγκελα!

Το μήνυμα «ή τώρα ή ποτέ» σκοπεύει να μεταφέρει στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών (3 μ.μ.), που θα γίνει και πάλι στη Βουλή, θα επιχειρηθεί για μια ακόμη φορά να «κλειδώσει» το πακέτο των μέτρων που κάθε μέρα που περνά έχει και νέο περιεχόμενο. Η συνάντηση γίνεται με φόντο μια διαγραφή (του βουλευτή, μέχρι πρότινος της Ν.Δ., Ν. Σταυρογιάννη), μια ανεξαρτοποίηση (του μέχρι πριν από λίγες ώρες βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. Ι. Μιχελογιαννάκη), την αμφισβήτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ (και από τον κ. Χρυσοχοΐδη) και κυρίως με τις κοινοβουλευτικές ομάδες Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. ανάστατες.

Τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον περισσότερο από ασφυκτικά, καθώς απομένουν λιγότερο από τρεις εβδομάδες ως τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου, ημερομηνία που έχει οριστεί η συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Εως τις 11 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ψηφισθεί και ο Προϋπολογισμός, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση στην Επιτροπή και την Ολομέλεια το αργότερο στις 3 Νοεμβρίου.

Τα εργασιακά θα έρθουν με πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές Νοεμβρίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί ειδικό νομοσχέδιο για την αύξηση των ορίων ηλικίας, ίσως και για μία δύο ακόμη από τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από τους κυβερνητικούς εταίρους να πουν το τελικό «ναι», ώστε τα μέτρα να προωθηθούν στη Βουλή προς ψήφιση, με νομοσχέδια που θα συζητηθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες, για να υπάρξουν οι δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις από στελέχη των τριών κυβερνητικών κομμάτων που εκφράζουν επιμέρους επιφυλάξεις.

Το πιο μεγάλο «αγκάθι» της σημερινής σύσκεψης είναι οι αλλαγές στα εργασιακά, μια και τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜ.ΑΡ. τα χαρακτηρίζουν «κόκκινες γραμμές».

Ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. επιμένουν ότι για τα εργασιακά ό,τι ήταν να γίνει έγινε τον Φεβρουάριο και δεν αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις.

Στο πλαίσιο των ενστάσεων της ΔΗΜ.ΑΡ., ο υπεύθυνος Οικονομικών του κόμματος Δημήτρης Χατζησωκράτης ζήτησε να ενημερωθεί από τους κ. Στουρνάρα και Βρούτση, έτσι ώστε να μην υπάρξουν νέα απρόοπτα στη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα