Τσαϊκόφσκι με Χατζιδάκι και ποντιακή λύρα

Ενα ταξίδι στους ήχους της Ανατολής και της Δύσης με τους αδερφούς Ματθαίο και Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη στο Μέγαρο

Ο τίτλος της συναυλίας τους «Ψυχή και σώμα» προέκυψε από την επιθυμία τους να εκφράσουν τη βαθιά σχέση που τους ενώνει. Μια σχέση πρωτίστως αδερφική και δευτερευόντως μουσική. Ο Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης, οι δύο ποντιακής καταγωγής καλλιτέχνες με τις διεθνείς περγαμηνές, στις 9 Μαΐου θα δώσουν μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάζοντας ελληνικές παραδοσιακές συνθέσεις που «αναμειγνύονται» αρμονικά με τις κλασικές μελωδίες του Πουτσίνι και τους πιο σύγχρονους ήχους.

Λίγο πριν από την πρεμιέρα, ο ερμηνευτής Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης μιλάει στη «δημοκρατία» για την παράσταση «Ψυχή και σώμα», η οποία εν συνεχεία θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Η παράσταση αυτή είναι ένα αμάλγαμα της παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής» αναφέρει. «Δεν θεωρούμε, άλλωστε, ότι το πάντρεμα διαφορετικών μελωδιών είναι κάτι δύσκολο. Ολοι οι παραδοσιακοί ήχοι είναι κατά μια ευρεία έννοια σύγχρονοι. Ετσι και εμείς, κάνοντας τις κατάλληλες ενορχηστρώσεις, προσπαθούμε να δείξουμε τον μουσικό αυτό πλούτο των συνθέσεων» εξηγεί ο κ. Τσαχουρίδης, τονίζοντας ότι στο επίκεντρο της συναυλίας αυτής βρίσκεται η ποντιακή λύρα.

«Εχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα γνωστά και αγαπημένα ακούσματά μας, όπως συνθέσεις των Τσαϊκόφσκι, Πουτσίνι αλλά τραγούδια των Πλέσσα, Χατζιδάκι και πολλών ακόμη δημιουργών. Φυσικά, στη βραδιά που έχουμε ετοιμάσει η ποντιακή λύρα (ερμηνεύει ο Ματθαίος Τσαχουρίδης) δεσπόζει. Το όργανο αντιμετωπίζεται ως ένα τρίχορδο βιολί, που έχει απεριόριστες δυνατότητες. Ο ήχος της λύρας, λοιπόν, θα μας ταξιδέψει και σε Δύση και σε Ανατολή».

Εκτός από τους αδερφούς Τσαχουρίδη, επί σκηνής θα βρίσκονται 15 μουσικοί, ενώ το «παρών» θα δώσει ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Hussein Zahawy αλλά και ο αγαπημένος Μίμης Πλέσσας. Μάλιστα, ο μουσικοσυνθέτης θα τους συνοδεύσει στο πιάνο στα κομμάτια «Ποτέ πια γενοκτονία» και «Ο υπέροχος ύμνος της αγάπης».
Οπως μας εξηγεί ο κ. Τσαχουρίδης, ο οποίος παράλληλα με τη μουσική δραστηριότητά του ασκεί και τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις του, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η εν λόγω μουσική παράσταση θα «ταξιδέψει» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί και στο εξωτερικό, όπου τα δύο αδέρφια έχουν το δικό τους φανατικό κοινό.

«Γενικά, στους ξένους ο όρος “έθνικ μουσική” είναι αρκετά δημοφιλής. Τους αρέσει να ακούνε διαφορετικές μελωδίες. Και είναι αλήθεια ότι σέβονται το άγνωστο και το περιεργάζονται, ακόμη και αν δεν τους αρέσει. Εμείς, ως καλλιτέχνες, είχαμε πάντα θετική ανταπόκριση στο εξωτερικό, γιατί πάντα προσπαθούμε να συνομιλούμε με τη μουσική κουλτούρα της χώρας που επισκεπτόμαστε, περιλαμβάνοντας στο πρόγραμμα και δικά τους κομμάτια».

Εχοντας δώσει συναυλίες στο Ιράκ, στο Μόναχο, στην Ελβετία αλλά και στο Ιράν και αποσπώντας παντού το θερμό χειροκρότημα του κοινού, ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης παραδέχεται ότι μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της μουσικής καριέρας του ήταν όταν αντίκρισε έναν Νορβηγό οδηγό να χορεύει στον δρόμο… ποντιακά τραγούδια! «Εκείνος ασχολούνταν με την ποντιακή μουσική, ενώ ήταν και δεινός συλλέκτης CD και άλμπουμ. Ηταν μια ευχάριστη έκπληξη».

* Info: Η συναυλία «Ψυχή και σώμα» με τους Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 9 Μαΐου, στις 20.30.

Λυράρηδες από πάππου προς πάππον

Η ενασχόληση με την ποντιακή μουσική ήταν για τον Κωνσταντίνο και τον Ματθαίο Τσαχουρίδη μια οικογενειακή υπόθεση. «Και ο παππούς μας αλλά και ο πατέρας μας ήταν λυράρηδες. Οπότε γαλουχηθήκαμε με αυτές τις μελωδίες. Βέβαια, εμείς το εξελίξαμε περισσότερο» λέει ο Κωνσταντίνος. Τι δυσκολίες ενέχει όμως η συνεργασία με τον αδερφό του Ματθαίο; «Δεν υπάρχει αγάπη χωρίς διαμάχη. Και είμαστε αρκετά διαφορετικοί. Αλλά έχουμε καταφέρει να κρατούμε τις ισορροπίες και να μη διατηρούμε εγωιστική στάση».

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα