Μακροχρόνια άνεργοι χωρίς κανένα επίδομα

Από τους 537.893 που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας πάνω από 12 μήνες, μόνο οι 4.200 παίρνουν το βοήθημα των 200 ευρώ

Μόλις 4.200 είναι οι… τυχεροί μακροχρόνια άνεργοι που εισέπραξαν από την αρχή του έτους έως και τον Απρίλιο το επίδομα ανεργίας, το οποίο έχει θεσπιστεί γι’ αυτήν την κατηγορία πολιτών. Με δεδομένο ότι οι μακροχρόνια άνεργοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε μόλις την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ, είτε αναζητούν εργασία είτε όχι, ανέρχονται σε 537.893 άτομα, προκύπτει ότι το εν λόγω επίδομα των 200 ευρώ τον μήνα για ένα έτος χορηγείται στο… 0,78% του συνόλου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία έχει πάνω από 533.000 ανέργους, οι οποίοι είναι χωρίς δουλειά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών και, εκτός του ότι δεν μπορεί να τους βγάλει από το αδιέξοδο της ανεργίας, αδυνατεί να τους χορηγήσει ακόμα και αυτό το πενιχρό βοήθημα των 200 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, οι μισοί από τους μακροχρόνια ανέργους είναι χωρίς δουλειά για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών, γεγονός που αποτελεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Ας σημειωθεί ότι ήταν αναμενόμενο πως ο αριθμός των επιδοτούμενων μακροχρόνια ανέργων θα ήταν πολύ μικρός, μια και οι διατάξεις χορήγησής του άλλαξαν προς το χειρότερο από την 1/1/2014 και μετά. Τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στο ότι η υποβολή της σχετικής αίτησης για τους ενδιαφερομένους δεν μπορεί να γίνει εάν παρέλθουν δύο μήνες από τη λήξη της δωδεκάμηνης τακτικής επιδότησης. Επιπρόσθετα, πρέπει υποχρεωτικά να είναι δωδεκάμηνο το αρχικό διάστημα όπου επιδοτείται η ανεργία και όχι μικρότερο. Επίσης, ζητείται το προηγούμενο εκκαθαριστικό, δηλαδή του 2014 στην προκειμένη περίπτωση, για να διαπιστωθεί το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα όσων υποβάλλουν αίτηση. Υπάρχουν, όμως, αρκετοί που εντός του 2014 μπορεί να παρουσίασαν έσοδα από μισθωτές υπηρεσίες, συνεπώς χάνουν αυτόματα το δικαίωμα να λάβουν την εν λόγω παροχή.
Χαρακτηριστικό του αισθητά μειωμένου αριθμού των δικαιούχων του συγκεκριμένου επιδόματος είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 ο αριθμός τους έφτανε τις 36.000 άτομα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα