ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ…

Στο βαθύ παρασκήνιο της Πολιτικής σήμερα,οι επιστολές του Κοτζιά στον ΥΠΟΙΚ, η λύση του Κυπριακού που άρεσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι λογικές κοκκινοφρουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ.α…

  • Επιστολές στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη (φωτό αριστερά) με αίτημα να του αποσταλούν στοιχεία για κρίσιμα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας -προκειμένου να τα επικαλούνται οι Ελληνες διπλωμάτες κατά τις επαφές τους στο εξωτερικό- έχει στείλει δύο φορές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (φωτό δεξιά). Αλλά, όπως μαθαίνω, η ηγεσία του υπουργείου έχει απαξιώσει να του απαντήσει, έστω αρνητικά, και τις δύο φορές. Βεβαίως, εδώ δεν στέλνουν στοιχεία στους θεσμούς, αλλά όσο να είναι, δεν είναι ίσα και όμοια το υπουργείο Εξωτερικών με την τρόικα.
  • Μια και ξεκίνησα τη σημερινή στήλη με Κοτζιά, να σας ενημερώσω ότι ακούστηκε καλά στην Ουάσινγκτον η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών για μία λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις. Αρεσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρά το γεγονός ότι τα σύννεφα που σήκωσε η υπόθεση Ξηρού παραμένουν ακόμη. Η προοπτική μιας λύσης που δεν θα περιλαμβάνει Ελλάδα – Τουρκία με τη μορφή των εγγυητριών, μιας λύσης «χωρίς τουρκική μπότα», γοητεύει τις ΗΠΑ.
  • Εχουμε όμως και άλλες αλλαγές στο υπουργείο Εξωτερικών. Εκτός από τη στρατηγική, αλλάζουν και τα πρόσωπα. Μαθαίνω εξ εγκύρου πηγής ότι τη θέση του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία, για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, αναλαμβάνει η εξαίρετη διπλωμάτης μας κυρία Πασαρτζή. Είναι σύζυγος του καθηγητή της Νομικής Σχολής Σπύρου Φλογαΐτη, ο οποίος είναι επιστήθιος φίλος του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Λογικές κοκκινοφρουρισμού έχουν εισάγει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές βαθμίδες του κρατικού μηχανισμού. Το διαπιστώνω με λύπη μου. Στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για παράδειγμα, μου λένε ότι αλλάζουν γλωσσομαθείς δημοσιογράφοι που καλύπτουν δεκαετίες συγκεκριμένα υπουργεία, λες και γίνεται ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Στη δημόσια τηλεόραση επιστρέφουν στα παλιά και τις υπουργικές αποστολές ακολουθούν τρία τέσσερα άτομα, από δύο που ήταν ο κανόνας επί Ν.Δ.
  • Ευκαιρία να χτυπήσει τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων νόμισε ότι βρήκε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, επειδή έγινε περιφορά Επιταφίου από μία ένωση αποστράτων σε ένα μουσουλμανικό χωριό της Ξάνθης, το οποίο κατά σύμπτωση είναι άντρο των εξτρεμιστών – αυτονομιστών του προξενείου. Οι μόνοι που χάλασαν τον κόσμο γι’ αυτό είναι ένας γραφικός μειονοτικός δημοσιογράφος, τον οποίο απαξίωσε να συναντήσει ο υιός του Ερντογάν Μπιλάλ στη Θράκη, και ο… Σταύρος Θεοδωράκης.
  • Αγαπητέ Σταύρο, επειδή ειλικρινά σε εκτιμώ, ένα σου ζητώ: Αφαίρεσε τη Θράκη από το παιχνίδι της φθοράς Καμμένου, τη θέση του οποίου ως εταίρος φιλοδοξείς να καταλάβεις στην κυβέρνηση. Διότι αν γίνει κατανοητό με ποιους, αφελώς κατά τη γνώμη μου, ταυτίζεσαι στην περιοχή -το έχεις ξανακάνει με ένα αφιέρωμα στην πομακική γλώσσα-, θα δυσκολευτείς να βρεις τη χριστιανική ψήφο στην ευρύτερη Θράκη. Χτύπα τον Καμμένο σε όποιο άλλο θέμα νομίζεις ότι μπορείς, αλλά όχι σε αυτό.
  • Κάτι ακόμη, Σταύρο: Η περιοχή αυτή έχει πληθώρα ιμάμηδων, νόμιμων και παράνομων. Το Μνημόνιο όμως της στέρησε τους παπάδες. Δεν έχει παπάδες και οι δεσποτάδες με δυσκολία εκπληρώνουν την αποστολή τους. Ζήτα να συναντήσεις και κανέναν μητροπολίτη να μάθεις τι γίνεται, εκτός από το να κάνεις σπέκουλα με τον Επιτάφιο.

  • Εως αργά τα μεσάνυχτα παραμένει κάθε βράδυ στο γραφείο του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (φωτό αριστερά), καθώς η αγωνία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές χτυπά «κόκκινο». Ο Πρόεδρος, που παρεκκλίνει όταν χρειάζεται και από το πρωτόκολλο, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με όλες τις πλευρές. Η γραμμή του με το γραφείο Γιούνκερ (φωτό δεξιά), το οποίο όταν χρειάζεται τον ενημερώνει μέσω συνδέσμου, είναι ανοικτή. Την τελευταία εβδομάδα τα φώτα της Προεδρίας κλείνουν αργότερα και από τα φώτα του γραφείου του Τσίπρα, μου λένε οι γνωρίζοντες.

Στις 18 Μαΐου διεξάγεται φέτος η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ και το ερώτημα που τίθεται, περισσότερο αμείλικτο από ποτέ, είναι ένα: Θα παραστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας; Θα μιλήσει σε αυτήν; Θα συνεχίσει το φλερτ και τις ερωτοτροπίες με την ηγεσία των βιομηχάνων;

Γαλλοτραφής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, γαλλοτραφής και ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Ελπίζω να τα βρήκαν και σε άλλα θέματα, εκπαιδευτικά, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους.

Κ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα