Κοντά σε δύσκολη συμφωνία

Για μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και εργασιακό τα βρήκαν Τσίπρας με Γιούνκερ! Εξέδωσαν μάλιστα και κοινό ανακοινωθέν

Ενα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία βρίσκονται η Ελλάδα και οι θεσμοί, όπως δείχνουν οι κινήσεις των τελευταίων ωρών. Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήρε το παιχνίδι πάνω του αποφασίζοντας να αναλάβει και το όποιο πολιτικό κόστος των αντιδράσεων που πιθανότατα θα προκύψουν από το ξεθώριασμα κόκκινων γραμμών σε συνταξιοδοτικό και εργασιακό.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ ακολούθησαν δύο κοινά ανακοινωθέντα (το πρώτο των κ. Τσίπρα – Γιούνκερ και το δεύτερο συνολικά των θεσμών) με… άρωμα συμφωνίας.

Απολογισμός

Σύμφωνα με το πρώτο ανακοινωθέν, οι κ. Τσίπρας και Γιούνκερ «έκαναν απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών σχετικά με μια ολοκληρωμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Συζήτησαν ειδικότερα τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, προκειμένου να είναι δίκαιο, φορολογικώς βιώσιμο και αποτελεσματικό για την προστασία των ηλικιωμένων από την φτώχεια».

Και το ανακοινωθέν κατέληξε ως εξής: «Συζήτησαν επίσης την ανάγκη η διαμόρφωση των αμοιβών και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να δρουν υποστηρικτικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο συμφώνησαν στον ρόλο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι εποικοδομητικές συζητήσεις στο πλαίσιο της ομάδας των Βρυξελλών».

Οι θεσμοί, από τη μεριά τους, στην κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι θεσμοί συνεχίζουν να εργάζονται στενά προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν απτή πρόοδο στις 11 Μαΐου».
Αυτές οι δύο συντονισμένες ανακοινώσεις αναθερμαίνουν την αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, ενώ έπειτα από καιρό υπάρχει αναφορά των θεσμών σε πιθανή πρόοδο στο προσεχές Eurogroup, παρότι έως προχθές απέκλειαν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Νίκος Ελευθερόγλου

Σόιμπλε: Παροχή βοήθειας μόνο με αντίκρισμα

Πρέπει να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια αυτή πρέπει να έχει αντίκρισμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Ευρώπη, ενώ απέρριψε για ακόμη μία φορά τις ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις. Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters, απευθύνθηκε σε 130 μαθητές λέγοντας: «Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια αυτή πρέπει να έχει νόημα. Αν τελικά οδηγεί στο να μην αλλάζει τίποτα, αυτό θα πλήξει μόνο τους ίδιους τους Ελληνες». Και πρόσθεσε: «Στην Ευρώπη, πρέπει αυτοί που αυτή τη στιγμή πάνε καλά να βοηθάνε αυτούς που δεν πάνε καλά. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να οδηγεί στο να λένε μερικοί ότι τώρα δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα, θα με βοηθούν συνεχώς…»
Ο Β. Σόιμπλε απέρριψε για άλλη μία φορά τις ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γερμανία ναι μεν φέρει ακόμα ευθύνη για τον πόλεμο, τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό ήθελε να πει με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, αλλά κατέληξε λέγοντας ότι οι αποζημιώσεις είναι το λάθος θέμα. «Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας. Και δεν κάνουμε τίποτα στην Ελλάδα που να μην είναι και προς το δικό μας συμφέρον». Ωστόσο δήλωσε ότι ουδείς στον κόσμο είναι πρόθυμος να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας και πως ούτε οι Κινέζοι χαρίζουν λεφτά.

Χρησμός Αλέξη:«Και πού είστε ακόμα!» 

Με χαλαρή διάθεση βγήκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Προεδρικό Μέγαρο, όταν ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Πλησιάζοντας πεζός στην κεντρική πύλη του Μεγάρου Μαξίμου, μπροστά στη συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού και Βασιλέως Γεωργίου Β΄, ο πρωθυπουργός στάθηκε για λίγο για μια σύντομη συνομιλία με τους δημοσιογράφους, οι οποίοι βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή μπροστά στην καγκελόπορτα της αυλής του πρωθυπουργικού γραφείου.

Οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν ότι τις τελευταίες ώρες ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε σειρά τηλεφωνημάτων με Ευρωπαίους ηγέτες, προτρέποντάς τον με αυτόν τον τρόπο να σχολιάσει τις τελευταίες επαφές του, που έχουν γίνει ως τώρα γνωστές. «Και πού είστε ακόμα!» είπε ο Τσίπρας!

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα