Βούρος: «Το ΚΘΒΕ δεν είναι ναυάγιο»

Καμπανάκι για την επιχορήγηση και παρουσίαση θερινού προγράμματος

«Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δεν είναι κανένα οικονομικό ναυάγιο. Θέλει απλώς την επιχορήγηση στην ώρα του». Αυτό υποστήριξε, εν αναμονή της δόσης της κρατικής επιχορήγησης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος. Σε αυτήν ανακοινώθηκαν επίσης οικονομικά στοιχεία και όλες οι νέες θεατρικές (καλοκαιρινές και χειμερινές) παραγωγές του οργανισμού.
Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός μίλησε για την οικονομική κατάσταση του πολύπαθου κρατικού θεάτρου -οι εργαζόμενοι παρέμεναν για μήνες απλήρωτοι- το οποίο, προσφάτως, το υπουργείο Πολιτισμού δεσμεύτηκε ότι θα ενισχύσει με έκτακτη χρηματοδότηση, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και την τακτοποίηση των χρεών του προς το ΙΚΑ.

«Παρακαλώ τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και όποιον άλλον αρμόδιο εμπλέκεται στον έλεγχο του δημόσιου χρήματος σήμερα κιόλας να ξεκινήσει έλεγχο στο ΚΘΒΕ από 01/06/2013 που ανέλαβα μέχρι και σήμερα» τόνισε ο κ. Βούρος. «Εμείς από την πρώτη στιγμή, φέρνοντας το ΚΘΒΕ σε επαφή με ορκωτούς λογιστές, αποτυπώσαμε χρέη. Το πώς δημιουργήθηκαν και από πότε δεν είναι δική μου δουλειά».

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον ίδιο, τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων το 2014 εμφάνισαν -σε σχέση με το 2013- αύξηση κατά 60% και ανήλθαν στο ποσό του 1.189.836 ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Βούρος δεν δίστασε να σχολιάσει και το γεγονός ότι η ροκ όπερα «Μέγας Αλέξανδρος» δεν κατάφερε να «κλείσει» καμία παράσταση στο εξωτερικό. Ο «Μέγας Αλέξανδρος δεν τελείωσε ως εγχείρημα…» τόνισε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης ανακοινώθηκε επίσης και το καλοκαιρινό πρόγραμμα του οργανισμού, το οποίο διανθίζεται με ενδιαφέρουσες παραστάσεις και δράσεις.
* Η κρατική σκηνή της συμπρωτεύουσας, μαζί με το σωματείο «Διάζωμα», θα παρουσιάσει (στα αρχαία ελληνικά) το πλατωνικό έργο «Απολογία Σωκράτους» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Το έργο θα ανέβει σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα, με τους Βασίλη Καραμπούλα και Θανάση Δισλή, και η πρεμιέρα θα δοθεί στις 25 Ιουνίου στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.
* Ανακοινώθηκε ακόμη το 1ο Φεστιβάλ Δάσους, μία καλοκαιρινή διοργάνωση (15/6-15/09) η οποία θα φιλοξενήσει σημαντικά ονόματα από τη μουσική και το θέατρο.
* Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου η κρατική σκηνή θα κατέβει με το έργο του Ευριπίδη «Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και πρωταγωνιστές τους Αμαλία Μουτούση, Γιώργο Χρυσοστόμου και Αννα Καλαϊτζίδου. Η καλοκαιρινή περιοδεία του θα ξεκινήσει στις 8 Ιουλίου από το Θέατρο Δάσους.
* Στις 24 Ιουνίου θα κάνει πρεμιέρα και η έτερη θερινή παραγωγή του ΚΘΒΕ, η παράσταση «Του Κουτρούλη ο γάμος», με τον Τάσο Περζικιανίδη.
* Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα παρουσιαστεί το θεατρικό «Στις παιδικές ψυχές στα πάρκα», το οποίο θα ανέβει δωρεάν στα πάρκα και στις πλατείες της Θεσσαλονίκης για τα παιδιά.

Τσέχοφ,και Μπέλλου τον χειμώνα

Τι θα περιλαμβάνει όμως το χειμερινό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ; Στην Παιδική Σκηνή θα παρουσιαστεί «Ο μυστικός κήπος» της Φράνσις Χόντγκσον Μπαρνέτ σε σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη (11/10), ενώ στις 6 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα και η πικρή κωμωδία «Ο αυτόχειρας» του Νικολάι Ερντμαν.
Ακόμη, στο χειμερινό πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται και ο «Γλάρος» του Αντον Τσέχοφ (θα επαναληφθεί, αφού λόγω των στάσεων εργασίας δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον κύκλο παραστάσεων του) από τις 28/10, το καλοκαιρινό έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος» που θα μεταφερθεί στο Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (2/10) αλλά και ο «Μακμπέθ» του Δημήτρη Δημητριάδη (22/01/2016).
Τέλος, θα ανέβουν οι παραστάσεις «Βόιτσεκ» του Γκέοργκ Μπίχνερ σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη (29/01), «Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road» (9/10), «O Κάτω Παρθενώνας» του Μηνά Βιντιάδη (30/10) και το θεατρικό έργο «Σωτηρία Μπέλλου. Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας» της Σοφίας Αδαμίδου (18/12)

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα