Η Γερμανία όχι η Ελλάδα η «πληγή» της Ευρώπης

Αρθρο – κόλαφος για το Βερολίνο στην εφημερίδα Daily Telegraph

Κι όμως, δεν αποτελεί η Ελλάδα «τη μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη»! Και όσο περίεργο κι αν ακούγεται, τουλάχιστον με βάση τα υπάρχοντα ειδησεογραφικά «δεδομένα», δεν είναι οι χώρες του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου -ή έστω η πλούσια (;) Γαλλία- εκείνες που παραβιάζουν περισσότερο τους κανόνες σταθερότητας της ευρωζώνης. Ποιος κάνει λοιπόν τα περισσότερα «φάουλ», ενώ ταυτόχρονα διαμαρτύρεται διαρκώς στους «διαιτητές» των Βρυξελλών για τη δημοσιονομική συμπεριφορά των υπολοίπων;

Μα, η Γερμανία! Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο γνωστός αρθρογράφος της «Daily Telegraph» Αμπροουζ Εβανς – Πρίτσαρντ τονίζοντας ότι το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας συνεχίζει να καταγράφει νέα, προκλητικά ρεκόρ.

Ισοζύγιο ρεκόρ

Ο πλεόνασμα του γερμανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (η διαφορά δηλαδή των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών μείον τις εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών της χώρας) ειδικά φέτος αναμένεται να σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ, ανερχόμενο στο 7,9% του ΑΕΠ, ενώ θα διαμορφωθεί στο 7,7% του ΑΕΠ και το 2016. Οι αόριστες διαβεβαιώσεις ότι το γερμανικό πλεόνασμα θα μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκαν για ακόμη μια φορά χωρίς καμία αξία, σημειώνει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι σήμερα η χώρα που παραβιάζει περισσότερο τους κανόνες σταθερότητας της ευρωζώνης.

«Αν εφαρμοζόταν η νομοθεσία της Συνθήκης της Ε.Ε., η Γερμανία θα αντιμετώπιζε κυρώσεις. Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από τη Γερμανία να κάνει τα μαθήματά της πριν από έναν χρόνο, αλλά απέφυγαν να λάβουν μέτρα εναντίον της. Θα δούμε εάν η Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα χειριστεί καλύτερα το θέμα αυτή τη φορά. Εάν όχι, οι κυνικοί μπορεί δικαιολογημένα να συμπεράνουν ότι (…) η Γερμανία μπορεί να αγνοεί όλους τους κανόνες» έγραφε χαρακτηριστικά ο Πρίτσαρντ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώνεται πάνω από το 6% του ΑΕΠ και, σύμφωνα με τον Βρετανό αρθρογράφο, «πρόκειται για μια χρόνια διαρθρωτική κατάχρηση, που (…) είναι ασφαλώς πιο επικίνδυνη για την ενότητα της ευρωζώνης από οτιδήποτε γίνεται στην Ελλάδα».

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα