«Εσβησε» ο «αστυφύλακας» του σινεμά

Η αγαπημένη μορφή του ελληνικού σινεμά έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 88 του! Με έρανο θα τελεστεί σήμερα η κηδεία του

Σκληροτράχηλος χωροφύλακας, «πολλά βαρύς» μάγκας, δικαστής. Ο πιο συμπαθής δευτεραγωνιστής του ελληνικού κινηματογράφου, ο Γιώργος Βελέντζας, έφυγε προχθές από τη ζωή, έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ο 88χρονος ηθοποιός, που συμμετείχε σε τουλάχιστον 209 ταινίες -πάντα σε ρόλους σοβαρών ηρώων- άφησε την τελευταία πνοή του στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 16.15, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Νεκροταφείο Ζωγράφου, με έρανο στον οποίο -όπως αποκάλυψε ο γιος του, Θάνος Βελέντζας- συνέβαλαν το καλλιτεχνικό σωματείο «Διόνυσος» και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ). «Ο πατέρας μου έπαιρνε μια σύνταξη, αλλά με τα προβλήματα της υγείας του και την κατάσταση της χώρας τα οικονομικά μας ήταν πενιχρά. Ευχαριστώ όσους συνέβαλαν, και βέβαια την Αννα Φόνσου, που προΐσταται στο Σπίτι του Ηθοποιού. Εδώ και 10 μήνες παράτησα τη δουλειά μου στα καράβια για να είμαι δίπλα του. Είμαι πολύ περήφανος που είχα έναν τόσο καλό πατέρα» εξομολογήθηκε ο γιος του.

Ο Γιώργος Βελέντζας γεννήθηκε το 1927 στο Γουδή και σε ηλικία 15 χρόνων δούλεψε υπάλληλος στο φαρμακείο «Μαρινόπουλος». Σε μια φαρμακαποθήκη συναντήθηκε με έναν άνθρωπο που δούλευε στην κινηματογραφική εταιρία Νόβακ Φιλμς και τον έβαλε στον χώρο του θεάματος. Τα πρώτα του βήματα στο θέατρο ήταν δύσκολα, οι πόρτες στους μεγάλους θιάσους παρέμεναν κλειστές και έτσι, αναγκαστικά, συμμετείχε σε περιοδεύοντες στην επαρχία, μέχρι που ο Μάνος Κατράκης τον πήρε κοντά του στο Λαϊκό Θέατρο. Αργότερα, ξεχώρισε σε σημαντικούς ρόλους στο ΚΘΒΕ.

Με τη χαρακτηριστική αρρενωπή φωνή του καθιερώθηκε στο σινεμά ως χωροφύλακας στο «Ενας βλάκας και μισός» με τον Δ. Παπαγιαννόπουλο, ως μάγκας στο θρυλικό φιλμ «Της κακομοίρας» με τον Κ. Χατζηχρήστο, αλλά και ως γιατρός στο «Αλίμονο στους νέους» με τον Δ. Χορν. Το 1993, για τη συμμετοχή του στο «Ζωή χαρισάμενη», κέρδισε το βραβείο δεύτερου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, ενώ από τις τελευταίες τηλεοπτικές δουλειές του ήταν η συμμετοχή του στη σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης» στον ΑΝΤ1, ως πατέρας της Ματίνας Μανταρινάκη. Ντουμπλάρισε φωνητικά τον Φερνάντο Σάντσο στις επικές ταινίες που γύρισε στη χώρα μας, ενώ συμμετείχε και σε μεταγλωττίσεις για το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι».

Το 1964, ο Γιώργος Βελέντζας γύριζε στη Μυτιλήνη την ταινία «Η μοίρα του αθώου» και στο συνεργείο εργαζόταν ως μακιγιέζ μια όμορφη κοπέλα, η Αλτάνη. Εναν χρόνο μετά παντρεύτηκαν, για να αποκτήσουν το 1966 τον πολυαγαπημένο γιο τους. Οσο για τη σύζυγό του (ήταν γνωστή με το υποκοριστικό «Μπέλα»), είχε πολύ σημαντικές συνεργασίες με τη Φίνος Φιλμς και τη Λυρική Σκηνή, ενώ για 10 τετραετίες ήταν η μακιγιέζ στην ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων που συμμετείχε στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα