265.000 πολίτες που προσπάθησαν να υποβάλουν αιτήσεις «έριξαν» το σύστημα
Μετ’ εμποδίων άρχισε χθες η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποδοχής των αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), καθώς ο συνωστισμός ενδιαφερομένων που επικράτησε «έριξε» το σύστημα για ώρες.
Το μπάχαλο με την πλατφόρμα keaprogram.gr δεν είχε τέλος, ενώ η συμβολή των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) στη διαδικασία της αίτησης ήταν πολύ περιορισμένη, με κύκλους του υπουργείου Εργασίας να αφήνουν εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για τη στάση των υπαλλήλων στα κέντρα και την απροθυμία τους να εξυπηρετήσουν δικαιούχους, με τη δικαιολογία πως δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι.
Γι’ αυτό, άλλωστε, μόλις μία στις 22 αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας προήλθε από κάποιο ΚΕΠ. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι ενδιαφερόμενοι επέλεξαν να υποβάλουν τις αιτήσεις οι ίδιοι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τα μεσάνυχτα έως και τις 4.30 το απόγευμα επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα 265.000 πολίτες, εκ των οποίων οι 23.689 συμπλήρωσαν τα στοιχεία τους και υπέβαλαν ήδη αιτήσεις. Από αυτούς, 22.208 πολίτες υπέβαλαν μόνοι τους την αίτηση, 936 προτίμησαν να την υποβάλλουν μέσω ΚΕΠ, ενώ οι υπόλοιποι 545 επισκέφθηκαν τον δήμο τους για την υποβολή.
Φτώχεια
Ο μεγάλος αριθμός των πολιτών που έσπευσαν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους από την πρώτη κιόλας ημέρα δείχνει τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Υπενθυμίζεται πως αίτηση για το ΚΕΑ θα πρέπει να υποβάλουν και οι παλαιοί δικαιούχοι του επιδόματος, ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα «απαντά» αμέσως στους πολίτες αν δικαιούνται το ΚΕΑ ή όχι.
Σήμερα υποβάλλουν αιτήσεις μέσω των ΚΕΠ οι ΑΦΜ που λήγουν σε 3 και 4, ενώ αύριο, Παρασκευή, οι ΑΦΜ που λήγουν σε 5 και 6. Αύριο, εξάλλου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΚΕΠ θα έχουν νέα συνάντηση με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, προκειμένου να φανεί αν θα αποτραπεί η αποχή διαρκείας από τις αιτήσεις για το ΚΕΑ, την οποία έχουν εξαγγείλει ότι θα ξεκινήσουν από το Σάββατο.


