Επιβολή διπλών εισφορών καταγγέλλει η Ν.Δ. Κλιμακωτή αύξηση σε μισθωτούς και απαλλαγή για έναν εργοδότη, στα πιθανά σενάρια αλλαγών
Χαμηλές είναι πλέον οι προσδοκίες της κυβέρνησης για τα ποσά που θα εισπράξει ως εισφορές από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες, καθώς η δημοσιοποίηση των πρώτων ειδοποιητηρίων στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ προκάλεσε σοκ σε χιλιάδες ασφαλισμένους, που διαπίστωσαν ότι καλούνται να καταβάλλουν μηνιαίως υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές, με βάση εισοδήματα του 2015.
Υπό αυτήν την πίεση, το υπουργείο Εργασίας αναζητεί -κατόπιν εορτής- διορθωτικές παρεμβάσεις. Μεταξύ των πιθανών αλλαγών είναι η κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τους μισθωτούς με μπλοκάκι και η απαλλαγή όσων κόβουν μπλοκάκι σε μόνο έναν εργοδότη.
Ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ, του πρώην ΟΑΕΕ και σχεδόν 7.000 του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έλαβαν την περασμένη Παρασκευή την «ψυχρολουσία» των νέων τσουχτερών εισφορών, ενώ από αυτήν την εβδομάδα θα δημοσιοποιηθούν και οι εισφορές όσων έχουν παράλληλη απασχόληση αλλά και εκείνων που αμείβονται με μπλοκάκι σε έναν ή δύο (το πολύ) εργοδότες.
«Χαράτσι» 26,95% θα πληρώσουν και όσοι αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης, καθώς στο εξής και αυτή η κατηγορία των απασχολουμένων είναι υπόχρεη καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς, ενώ αδικημένοι δηλώνουν και οι επαγγελματίες οι οποίοι έλαβαν ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και τώρα καλούνται να πληρώσουν υψηλές εισφορές.
Μετά την ολιγωρία της σε σχέση με τη δημοσίευση των εφαρμοστικών εγκυκλίων του νόμου Κατρούγκαλου, τώρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σπεύδει σε διασταυρώσεις και ελέγχους στο ύψος των εισοδημάτων, προκειμένου να αποφύγει λάθη που θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων τόσο σε επίπεδο ασφαλισμένων όσο και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Η Ν.Δ. καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις διπλές εισφορές που επιβάλλονται σε χιλιάδες ασφαλισμένους με μπλοκάκια σε έναν ή δύο εργοδότες. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία επισημαίνει ότι οι νέες εισφορές του ΕΦΚΑ είναι αυξημένες για τα υψηλά εισοδήματα, κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα για τα μεσαία εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ενώ ευνοούν μόνο τα χαμηλότερα εισοδήματα και όσους είχαν ζημιές. Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΣΕΕ, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με ανώτατη μηνιαία εισφορά τα 1.589,49 ευρώ (έναντι 724,01 ευρώ πριν), ενώ για εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ υπάρχει διαφορά μεταξύ της παλαιάς και της νέας εισφοράς ύψους 2.916 ευρώ το έτος.
Επιπλέον, πολλοί επαγγελματίες υφίστανται την αδικία να τους καταλογίζονται υψηλές εισφορές λόγω ενισχύσεων που έλαβαν από το ΕΣΠΑ.
