Στην πρώτη επίσημη ομιλία του στα μέλη του Κογκρέσου ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε αισιόδοξος, ενωτικός και άκρως «προεδρικός»
Από την
Ελενα Στάθου-Ελευθερόγλου
Ακρως «προεδρικός» αλλά και ενωτικός εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης ομιλίας του ενώπιον των μελών του Κογκρέσου, γεγονός που αναγνώρισαν ακόμα και οι πιο φανατικοί πολέμιοί του! Με αυστηρό τόνο, όταν χρειαζόταν, αλλά και αρκετή αισιοδοξία, ο νέος πρόεδρος αποκάλυψε το φιλόδοξο σχέδιό του για μια «νέα εθνική υπερηφάνεια» και την αναγέννηση του «αμερικανικού πνεύματος».
Τόνισε μάλιστα πως τώρα «ξεκινά το νέο κεφάλαιο του αμερικανικού μεγαλείου», ενώ περιέγραψε την ομιλία του ως «ένα μήνυμα ενότητας και δύναμης»! Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Τραμπ ήταν αφιερωμένο στην ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία, όπως είπε, θα επιτευχθεί μέσω φορολογικών περικοπών, καλύτερων εμπορικών συμφωνιών, ελέγχου της μετανάστευσης και ενός προγράμματος με έργα υποδομών, αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων!
Κάλεσμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα του Καπιτωλίου, κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να αφήσουν στην άκρη τις «μικροπολιτικές σκοπιμότητες» προκειμένου να προωθήσουν το κοινό συμφέρον, αλλά και να βοηθήσουν τον μέσο Αμερικανό.
«Ο,τι είναι κατεστραμμένο στη χώρα μας μπορεί να φτιαχτεί. Κάθε πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Και κάθε πληγωμένη οικογένεια μπορεί να βρει τη θεραπεία και την ελπίδα» δήλωσε ο Τραμπ χαρακτηριστικά, προτρέποντας τους νομοθέτες να «ενώσουν τις δυνάμεις τους» για να τα καταφέρουν.
Η αξέχαστη στιγμή της βραδιάς, ωστόσο, ήταν όταν ο Τραμπ παρουσίασε τη χήρα του αξιωματικού του πολεμικού ναυτικού Γουίλιαμ Ράιαν Οουενς, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια επιδρομή στην Υεμένη τον περασμένο μήνα.
Η Καρίν Οουενς, που καθόταν δίπλα στην απαστράπτουσα Μελάνια, ξέσπασε σε λυγμούς, όταν ο πρόεδρος τόνισε την τεράστια σημασία της επιχείρησης στην οποία ο άντρας της έχασε τη ζωή του. «Η κληρονομιά του είναι χαραγμένη στην αιωνιότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, την ώρα που ολόκληρο το Κογκρέσο χειροκροτούσε όρθιο, αποτίοντας φόρο τιμής στον νεκρό αξιωματικό.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι λίγες ώρες μετά την πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο ο δείκτης Dow Jones εκτοξεύτηκε -πρώτη φορά στην ιστορία του- πάνω από τις 21.000 μονάδες!


