Και δεύτερος κληρικός διέκοψε τη μνημόνευση του μητροπολίτη Ανθίμου

Εντονες συζητήσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους έχει προκαλέσει η διακοπή μνημόνευσης του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης από δύο κληρικούς της επαρχίας του. Μετά τον π. Νικόλαο Μανώλη, και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Ζήσης ανακοίνωσε την Κυριακή της Ορθοδοξίας ότι διακόπτει τη μνημόνευση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθίμου.

Στην περίπτωση του π. Νικόλαου Μανώλη, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος επενέβη άμεσα επιβάλλοντας την -προβλεπόμενη από τους Ιερούς Κανόνες- ακοινωνησία έως τη σύγκληση του εκκλησιαστικού δικαστηρίου που θα αποφανθεί για την τύχη του.
Εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν στη «δημοκρατία» ότι οι κυρώσεις και κατά του πανεπιστημιακού π. Θεόδωρου Ζήση θα είναι ανάλογες.

Σύμφωνα με άλλους εκκλησιαστικούς κύκλους, φέρεται ότι υπάρχει η πιθανότητα ακόμη μιας περίπτωσης διακοπής μνημόνευσης από κληρικό στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η Ιερά Σύνοδος παρακολουθεί στενά τόσο τις εξελίξεις στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης όσο και ευρύτερα τις κινήσεις των λεγόμενων υπερσυντηρητικών κληρικών, ωστόσο δεν υπάρχει έντονη ανησυχία, με συνοδικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους να εικάζουν ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Κυρίαρχη εκτίμηση των εκκλησιαστικών παραγόντων είναι πως βαθύτερη αιτία για τις κινήσεις τόσο του π. Θεόδωρου Ζήση όσο και του π. Νικόλαου Μανώλη είναι οι προσωπικές προστριβές τους με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο και όχι οι δογματικοί λόγοι και η «οικουμενιστική στροφή της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά την Πανορθόδοξη Σύνοδο του 2016» που επικαλούνται μεγαλόφωνα για να δικαιολογήσουν τη στάση τους.

Αντ. Τριανταφύλλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα