Προκλητικός εμφανίστηκε στο summit του ΣΒΒΕ ο πρώην υπουργός, επικεφαλής των Ενταξιακών Διαδικασιών της Τουρκίας με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, αναφερόμενος στη θέση της χώρας του για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ«Το να εμμένει η Κύπρος σε μονομερείς ενέργειες και να αποκλείει τους Τουρκοκυπρίους από τη διαχείριση των υδρογονανθράκων είναι μια στάση που δεν ευνοεί τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα» είπε, προσθέτοντας μάλιστα ότι το 70% των πόρων που καταναλώνει η Ευρώπη προέρχεται από την περιοχή που βρίσκεται νότια και ανατολικά της Τουρκίας.
«Η Ε.Ε. χρειάζεται τη συνεργασία της Τουρκίας για να έχει πρόσβαση σε αυτούς. Εμείς θέλουμε να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την ένταξή μας, αλλά, σύμφωνα με το καταστατικό της, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις, γιατί ένα μικρό νησί (σ.σ.: εννοεί το κυπριακό βέτο) δεν το θέλει και ουσιαστικά κρατά σε ομηρία τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά. Τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια υπογράμμισε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γειτονία και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση Κριστιάν Ντάνιελσον, σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει επιλέξει να χτίζει γέφυρες και όχι φράχτες.
Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Γενς Πλέτνερ σημείωσε ότι αυτό που συνηθίζεται να λέγεται, ότι τα δυτικά Βαλκάνια είναι η «πίσω αυλή» της Ευρώπης, είναι ιστορικά λάθος. «Τα δυτικά Βαλκάνια είναι στην καρδιά της Ευρώπης και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας μάλιστα πως η Ευρώπη έχει αντιληφθεί ότι είναι ευθύνη της να υπάρξουν ευημερία και τάξη στο «σπίτι» της – και τα δυτικά Βαλκάνια ανήκουν σε αυτό το «σπίτι». «Θέλουμε τα Βαλκάνια να είναι μέρος του ευρωπαϊκού μας σπιτιού» σημείωσε.


