Ψεύτες και επικίνδυνοι στο τιμόνι της χώρας μας!

Η δημοκρατία παρουσιάζει λεπτομερώς τα ήξεις αφήξεις και τις αστείες δικαιολογίες του Μητσοτάκη και των υπουργών του για τη διαχείριση της κρίσης

Ψεύτες και επικίνδυνοι, θέτουν σε κίνδυνο τους Ελληνες από κάθε άποψη, παρότι λένε ότι θέλουν να μας… σώσουν. Η κυβέρνηση, που συνεχώς επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την πιο δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, αντί να λέει την αλήθεια και να εργάζεται συστηματικά για να προετοιμάσει τις κρατικές υποδομές ακόμα και για το χειρότερο σενάριο ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, αποδεικνύεται πως δεν έχει κανένα σχέδιο και αντιδρά σπασμωδικά σε κάθε εξέλιξη. Κυρίως όμως λέει συνεχώς ψέματα στους Ελληνες για να καλύψει τα λάθη της και, όταν έρχεται η ώρα που η αλήθεια δεν κρύβεται, αναζητεί αστείες δικαιολογίες. Αυτά τα ψέματα είναι καταστροφικά για τη χώρα και κάθε πολίτη ξεχωριστά, που οργανώνει τη ζωή του (και τα οικονομικά του) με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Όμως η επικίνδυνη κυβέρνηση των συνεχών ψεμάτων παραπλάνησε τον λαό και για το ζήτημα της πανδημίας και παρότι διαβεβαίωνε μέχρι προχθές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιβολής δεύτερης καραντίνας, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, χθες προχώρησε σε ακόμα μία κολωτούμπα, «κλείνοντας» τη χώρα έως το τέλος Νοεμβρίου και βλέπουμε…

Η «δημοκρατία» θυμίζει σήμερα ορισμένες από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού και των κορυφαίων συνεργατών του για να καταδειχθεί το μέγεθος της αναξιοπιστίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης, 24 Σεπτεμβρίου, διάγγελμα προς πολίτες: «Τα καθολικά μέτρα μπορεί να φαίνονται απλά. Και, όντως, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρώτη φάση της πανδημίας. Μεσοπρόθεσμα, όμως, φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία. Ξέρουμε ότι παγώνοντας όλες τις δραστηριότητες η μετάδοση του ιού περιορίζεται. Ηταν το δίδαγμα της άνοιξης, μας κόστισε όμως πάρα πολύ. Lockdown σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία. Λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση. Και αν δεν είχαμε παρέμβει εγκαίρως με ένα τολμηρό και διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Κυρίως, όμως, lockdown σημαίνει κοινωνική μεροληψία. Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες».

Κυριάκος Μητσοτάκης 3 Οκτωβρίου, συζήτηση με τον ιστορικό και συγγραφέα Yuval Noah Harari στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2020: «Υπάρχει γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown». Οταν χτύπησε το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν ξέραμε πολλά για τον ιό. Ετσι, η απόφαση ήταν καθαρή. Πήγαμε σε lockdown. Πήραμε την απόφαση πολύ πολύ νωρίς και ήταν καθαρά η σωστή απόφαση, αφού καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό σε αυτό το πρώτο κύμα. Και ξέραμε ότι ήταν η σωστή απόφαση εκείνη τη στιγμή γιατί χρειαζόμασταν χρόνο να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον ιό και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας. Ξέραμε επίσης ότι θα έχει οδυνηρές οικονομικές συνέπειες. Ελπίζω όμως και είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα από αυτά που ήδη λαμβάνουμε.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, 22 Οκτωβρίου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Δεν είναι μέσα στις επιλογές αυτό (σ.σ.: το lockdown). Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως παίρνει τα αναγκαία μέτρα και νωρίτερα απ’ ό,τι πρέπει».

Κυριάκος Μητσοτάκης, 31 Οκτωβρίου, διάγγελμα στον ελληνικό λαό: «Για να το πω διαφορετικά, δεν μιλάμε για συνολικό πάγωμα της καθημερινότητας. Γιατί θα το επαναλάβω: Ενα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς».

Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, 3 Νοεμβρίου, στην τηλεόραση της Βουλής: «Μια απόφαση καθολικής απαγόρευσης θα ήταν εξαιρετικά άστοχη για πολλούς λόγους. Αναλυτικά, θα οδηγούσε σε μαρασμό της οικονομίας, υπάρχουν ακόμη σοβαρότατες δευτερογενείς συνέπειες που δεν μπορούμε άμεσα να τις μετρήσουμε, όπως οι ψυχολογικές που σχετίζονται με τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών και τον εγκλεισμό στα σπίτια, ιδίως στις νεότερες ηλικίες».

Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, 4 Νοεμβρίου στο Οpen. Οταν ρωτήθηκε αν είμαστε κοντά σε lockdown στην Αττική, η απάντησή του ήταν μονολεκτικά «Οχι».
Επειτα από όλα αυτά, ήρθε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προχθές στον AΝΤ1 να ανατρέψει τα πάντα και να δηλώσει: «Η εισήγηση επιστημόνων και λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση είναι lockdown για έναν μήνα. Ο πρωθυπουργός της χώρας αύριο θα προβεί σε δηλώσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του αυτή την εισήγηση». Διαψεύστηκε όμως και αυτός, καθώς ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε lockdown τριών εβδομάδων. Σοβαρότης μηδέν!

Παράταση στις απευθείας αναθέσεις

Παράταση στο καθεστώς των απευθείας αναθέσεων σε δήμους και περιφέρειες δίνει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και ψηφίστηκε αυθημερόν από την Ολομέλεια.

Με τους αιρετούς να εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για την απορρόφηση των κονδυλίων, επισημαίνοντας πως οι όποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να συνοδεύονται και από τους αντίστοιχους πόρους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας, με την οποία προβλέπεται η παροχή εκ νέου δυνατότητας στους ΟΤΑ να αναθέτουν δημόσιες συμβάσεις με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για προμήθειες υλικού και υπηρεσιών, με σκοπό την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού.

Μάλιστα, η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε δήμους και περιφέρειες, όπως και στα νομικά τους πρόσωπα, να αναθέτουν τη διεξαγωγή εξετάσεων για την ανίχνευση του κορονοϊού στο πάσης φύσεως προσωπικό αυτών, πάλι με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Την ίδια ώρα, η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού «λόγω σοβαρής απειλής της δημόσιας υγείας». Οι προσλήψεις αφορούν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και θα προχωρούν κατόπιν εισήγησης της οικείας οικονομικής επιτροπής. Για όλες τις παραπάνω ρυθμίσεις τίθεται χρονικό όριο ισχύος η 28η Φεβρουαρίου 2021.

Στο μεταξύ, προβλέπεται προσαύξηση έως 30% στις υπερωρίες υπαλλήλων και δημοτικών αστυνομικών που συμμετέχουν στα κλιμάκια ελέγχου τήρησης των μέτρων προστασίας. Αντίστοιχη προσαύξηση έως 30%, αλλά έως τις 30/11, προβλέπεται και για τις υπερωρίες των υπαλλήλων των δήμων που απασχολούνται στην εκκαθάριση των δηλώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα