Ζητείται παρέμβαση εισαγγελέα για τις MEΘ των εκλεκτών

«Θύελλα» από τις καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ – ΟΕΝΓΕ ότι κρατούνται κλίνες «καβάτζα» για τους VIPs

Λαός και Κολωνάκι στη ζωή, λαός και Κολωνάκι και στις ΜΕΘ; Αυτό το ερώτημα πλανάται μετά τη σοκαριστική αποκάλυψη του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου και του γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Πάνου Παπανικολάου ότι, εν μέσω του σφοδρότερου κύματος της πανδημίας, που ο απλός κόσμος πεθαίνει περιμένοντας να διασωληνωθεί, στα δημόσια νοσοκομεία κρατούνται κλίνες ΜΕΘ «καβάντζα» για… μεγαλόσχημους και VIPs!
Όσα κατήγγειλαν οι δύο υγειονομικοί του δημόσιου συστήματος προκαλούν μούδιασμα, σοκ και οργή. Ποιος, άραγε, είναι αυτός που επιλέγει ποιος έχει δικαίωμα να διασωληνωθεί και ποιος όχι; Ποιος είναι αυτός που μπορεί να σηκώνει ένα τηλέφωνο και να λέει ποιος ασθενής χρειάζεται ΜΕΘ.; Και, εν τέλει, ποιος είναι αυτός που λειτουργεί σαν επίγειος Θεός και μπορεί να αποφασίσει ότι ένας ασθενής χωρίς «δόντι» θα πεθάνει, επειδή ο γνωστός παρουσιαστής, ο αρχιερέας ή ο πολιτικός πρέπει να έχει δεδομένη μια θέση σε ΜΕΘ για ώρα ανάγκης;

Πού βρίσκονται

Η εφημερίδα «δημοκρατία» ερεύνησε τις καταγγελίες και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, προέκυψε ότι η πλειονότητα των… VIP ΜΕΘ που κατήγγειλαν οι υγειονομικοί πως φυλάσσονται για χάρη ισχυρών και πλουσίων βρίσκεται στα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός και «Σωτηρία». Δηλαδή, στο νοσοκομειακό ίδρυμα όπου εργάζεται η σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρόεδρος της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου και στο νοσοκομείο όπου υπεύθυνη για τις κλίνες ΜΕΘ ήταν η Μίνα Γκάγκα, ως τη στιγμή που ανέλαβε χαρτοφυλάκιο υπουργού.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας αποκαλύφθηκαν και όσα τραγικά συμβαίνουν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου οι… VIP ασθενείς έχουν πρωτοφανείς και παράλογες απαιτήσεις από το υγειονομικό προσωπικό.

Εξίσου προβληματικά, όμως, είναι τα πράγματα και στον Ευαγγελισμό που, όπως μας ανέφεραν, έχει γίνει το κέντρο των VIP ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ, όπου λαμβάνουν φροντίδα άκρως δυσανάλογη σε σχέση με άλλους ασθενείς.

Απούσα η Δικαιοσύνη

Περίπου 36 ώρες μετά τις καταγγελίες του κ. Παπανικολάου και του κ. Γιαννάκου, είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί δεν έχει επέμβει ο εισαγγελέας. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, για σκληρή επιλογή ασθενών με βάση το όνομά τους και για κλίνες οι οποίες παραμένουν άδειες, την ώρα που οι απλοί, «ανώνυμοι» ασθενείς πεθαίνουν πάνω σε ράντσα στους διαδρόμους! Και όμως, ακόμα και αυτή την ώρα η Δικαιοσύνη κάνει πως δεν ακούει, επιβεβαιώνοντας πως «πέρα από τυφλή είναι μάλλον και… κουφή»!

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της δυτικής Ευρώπης υπήρχαν αντίστοιχες καταγγελίες, θα συνέβαιναν δύο τινά: ή οι δύο υγειονομικοί θα κατηγορούνταν για διασπορά ψευδών ειδήσεων και θα έρχονταν αντιμέτωποι με τον νόμο ή η κυβέρνηση θα παραιτείτο υπό το βάρος του ηθικού ξεπεσμού και των ποινικών κυρώσεων που θα υφίστατο. Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις, όμως, η Δικαιοσύνη θα είχε ήδη επέμβει… Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά.

Πλεύρης: «Fake news», Οικονόμου: «Ερευνα»

Τις πρωτοφανείς καταγγελίες των Παπανικολάου και Γιαννάκου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν τις διέψευσε και αρκέστηκε να πει: «Αν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν, χωρίς αμφιβολία».
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας διέψευδε με ένα λιτό δελτίο Τύπου την ύπαρξη VIP ΜΕΘ, μιλώντας γενικά και αόριστα για fake news, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε:

«Αναφορικά με τις καταγγελίες για την επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ, διευκρινίζεται ότι η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάσει ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν. Αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς. Όσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς που προσβάλλουν».

Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Υγείας φανερώνει πως το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, μετά τις καταγγελίες των ηγεσιών νοσοκομειακών γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για την ύπαρξη δεκάδων άδειων κλινών ΜΕΘ, προκειμένου να εξυπηρετούνται «σημαντικά» πρόσωπα.

ΠΟΕΔΗΝ: Πόσοι επώνυμοι υπάρχουν στη λίστα αναμονής; Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Οι κυβερνητικές διαψεύσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία επανήλθε νωρίς χθες το απόγευμα αναφέροντας σε ανακοίνωσή της:

«Αφού η ΠΟΕΔΗΝ έχει άδικο, με ποια κριτήρια έβαλαν στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και του “Σωτηρία” τον μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας Κοσμά και γνωστό δημοσιογράφο αντίστοιχα, οι οποίοι μάλιστα είναι και μη εμβολιασμένοι, σε αντίθεση με τόσους ασθενείς που περιμένουν στη λίστα; Να μας απαντήσει πόσοι επώνυμοι υπάρχουν στη λίστα αναμονής…»

Παράλληλα, ο Μιχάλης Γιαννάκος τόνισε ότι βάσει των επίσημων στοιχείων, 600 ασθενείς βρίσκονται στις ΜΕΘ, το σύνολο των διασωληνωμένων είναι 714 και θα έπρεπε όλα τα κρεβάτια να είναι γεμάτα, όμως έχουμε 647 γεμάτα και 47 κενά κρεβάτια! «Εάν ισχύει αυτό που λέει ο κ. Πλεύρης (βλ. την απάντηση του υπουργού, παραπλεύρως), θα έβρισκε κρεβάτι ο 58χρονος από το Αγρίνιο που περίμενε πάνω από πέντε ημέρες και όχι ο μητροπολίτης μέσα σε τρεις ώρες…» πρόσθεσε με νόημα ο κ. Γιαννάκος.

Αρνείται η Παγώνη

Την ίδια ώρα, κατηγορηματική ως προς το ότι δεν υπάρχουν VIP ΜΕΘ εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατόν -και το γνωρίζετε όλοι- μετά τις μάχες που έχουμε δώσει δύο χρόνια να αναφέρεται ότι υπάρχουν γιατροί που κάνουν επιλογές και έχουν κρεβάτια κενά τα οποία κρατάνε, όταν εμείς έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ Covid για να μπουν VIP» και συμπλήρωσε πως η ΕΙΝΑΠ δεν έχει καμία τέτοια καταγγελία.

Βολές ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25

«Oταν ακόμα και η πρόσβαση σε μία κλίνη ΜΕΘ μετατρέπεται σε προνόμιο των φίλων της πολιτικής εξουσίας, είναι φανερό ότι μιλάμε για καθεστώς.

Για κάθε πολίτη που χρειάζεται πρόσβαση σε ΜΕΘ και αυτή δεν υπάρχει, η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης» ανέφερε ο εκπρόσωπος Tύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Την ίδια ώρα, την άμεση παρέμβαση εισαγγελέα ζητάει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, προσθέτοντας: «Τόσο η κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Υγείας να δώσουν εξηγήσεις, και για τις VIP ΜΕΘ, αλλά και για τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται ή διασωληνώνονται έξω από τις ΜΕΘ». Αργά χθες το απόγευμα το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη κατέθεσε και ερώτηση στον Θάνο Πλεύρη για την κατάσταση των ΜΕΘ και τις τραγικές ελλείψεις που καταγγέλλεται ότι έχουν.

Αμείλικτα ερωτήματα

Το αν πράγματι υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ που φυλάσσονται για VIP πρόσωπα είναι ένα θέμα που οφείλει να διερευνήσει ο εισαγγελέας. Και αυτό, διότι η Ελλάδα θρηνεί πάνω από 18.500 ψυχές, ενώ από τις αρχές Νοεμβρίου χάνονται σε καθημερινή βάση 80-100 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων περιμένοντας μια κλίνη ΜΕΘ.

Η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ζήτημα ηθικής τάξης, αλλά και δικαιοσύνης έναντι όλων αυτών των ανθρώπων.

Η «δημοκρατία» ανέδειξε τις πληροφορίες που συγκέντρωσε και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει. Οι καταγγελίες των Γιαννάκου και Παπανικολάου είναι ιδιαίτερα σοβαρές, ιδίως αν αναλογιστεί κάποιος πως δεν υπάρχει διάσημος, γνωστός ή πλούσιος ασθενής ο οποίος να χρειάστηκε ΜΕΘ και να μην τη βρήκε…

Διευθυντής Ευαγγελισμού: «Έγιναν ατυχείς χειρισμοί»

Τις καταγγελίες κλήθηκε να σχολιάσει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο οποίος επισήμανε ότι «τα ερωτήματα τίθενται για τον μητροπολίτη» και υπογράμμισε ότι ο τρόπος διαχείρισης ήταν «τουλάχιστον απαράδεκτος», τονίζοντας πως «δεν μπορεί να παραβιάζεται η σειρά».

«Πολύ ατυχής ο χειρισμός και ευλόγως δημιούργησε αυτά τα ερωτήματα. Το υπουργείο Υγείας πρέπει να απαντήσει. Το συμβάν δημιούργησε θέματα που πρέπει να απαντηθούν» πρόσθεσε και επισήμανε ότι στον Ευαγγελισμό δεν υπάρχει κενή κλίνη.

Τρίμηνη η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης

Τη μείωση της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους έξι στους τρεις μήνες εισηγήθηκε χθες η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και το υπουργείο την αποδέχθηκε. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως τις 30 Οκτωβρίου θα σταματήσουν να είναι ενεργά στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ από τη νέα χρονιά θα λήγουν ακριβώς στο τρίμηνο.

Περιθώριο ενός μήνα

Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος, οι νοσούντες θα έχουν περιθώριο ενός μήνα για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους για τον κορονοϊό και να αποκτήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, προκειμένου να κινούνται ελεύθερα. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα με τους ανεμβολίαστους, και θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ διάγνωσης κορονοϊού. Βάσει των τελευταίων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, μόνον οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια και γήπεδα.

Αλλαγές

Υπενθυμίζεται ότι η πραγματοποίηση της τρίτης δόσης κατά του κορονοϊού νωρίτερα μοιραία θα φέρει αλλαγές και στη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 13 Δεκεμβρίου τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα λήγουν στους επτά μήνες, ενώ για τους υπόλοιπους πολίτες στους εννέα. Όπως ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να συζητηθεί γενικότερα η ισχύς των πιστοποιητικών για ένα διάστημα που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών.

Καταγγελία Νο 2: Υπήρχαν από πέρυσι και μονοκλωνικά για λίγους και καλούς

Δεν είναι μόνο οι ΜΕΘ στις οποίες ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά και η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, όπως αποδεικνύει η μαρτυρία της αντιδημάρχου Ισότητας του Δήμου Αθηναίων Αννας Ροκοφύλλου, η οποία παραδέχτηκε πως έλαβε τη θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων… έναν χρόνο προτού αυτά έρθουν στην Ελλάδα!

Σύμφωνα με όσα εξιστόρησε η κυρία Ροκοφύλλου στην Τατιάνα Στεφανίδου, αποκαλύπτεται ότι όταν η κυβέρνηση αποκαλούσε «ψεκασμένους» όσους μιλούσαν για τα μονοκλωνικά αντισώματα, ορισμένοι ασθενείς τα λάμβαναν κρυφά και θεραπεύονταν!

Όλα ξεκίνησαν τις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, δηλαδή πριν από έναν χρόνο, όταν η αντιδήμαρχος είχε περάσει περιπέτεια με τον κορονοϊό και μάλιστα είχε νοσηλευτεί για ένα δεκαήμερο στη ΜΑΦ του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. Δεν το είχε κρύψει, αντίθετα για το θέμα είχε κάνει και σχετική ανάρτηση στα social media.

Μιλώντας χθες στην εκπομπή «Tlive», αφού περιέγραψε τις στιγμές που έζησε και στο σπίτι και στο νοσοκομείο παλεύοντας με τον κορονοϊό, προχώρησε σε μια αποκάλυψη η οποία επιβεβαίωσε όσα ακούγονταν έναν χρόνο πριν, ενώ αυτομάτως γέννησε απορίες. «Δεν ξέρεις τι θα σου αφήσει αυτός ο ιός, τότε ακόμα δεν ξέρανε τι θα γίνει, πού χτυπάει. Εμένα μου δώσανε, νομίζω, κάτι μονοκλωνικά, μου κάνανε κάτι καλά» είπε η Αννα Ροκοφύλλου σε μια αποστροφή του λόγου της, προκαλώντας την Τατιάνα Στεφανίδου να σχολιάσει ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν είχαν έρθει τότε στην Ελλάδα, για να ακούσει ως απάντηση: «Νομίζω είχαν έρθει και μου δώσανε»!

Μάλιστα, η κυρία Ροκοφύλλου σχολίασε ότι μπήκε στον θάλαμο όπου νοσηλευόταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος είχε μολυνθεί με κορονοϊό και για τον οποίο θυμίζουμε πως η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη είχε αποκαλύψει από τις 24 Νοεμβρίου του 2020 ότι θεραπεύτηκε με μονοκλωνικά αντισώματα, όπως αυτά που είχε λάβει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ! Βέβαια, προφανώς για να το… μαζέψουν, πρόσθεσαν στη συνέχεια ότι τα μονοκλωνικά «ήταν πειραματικά», ότι «σε κάποια νοσοκομεία υπήρχαν» και άλλα τέτοια.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα