Ρομά έκλεισαν δρόμους για τον πυροβολισμό στον 16χρονο

Οι τέσσερις αστυνομικοί έπιναν καφέ στο βενζινάδικο και η καταδίωξη άρχισε όταν ο υπάλληλος τους ενημέρωσε ότι ο οδηγός του αγροτικού έφυγε χωρίς να πληρώσει

Αδιάψευστος μάρτυρας ότι οι άνδρες της ΔΙΑΣ γνώριζαν ότι πυροβόλησαν τον 16χρονο Ρομά Κώστα Φραγκούλη στο κεφάλι επειδή δεν πλήρωσε μόλις 20 ευρώ για το πετρέλαιο που έβαλε στο αγροτικό του αποτελεί βίντεο-ντοκουμέντο από το βενζινάδικο στην οδό Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησε η καταδίωξη.

Το βίντεο δείχνει πως οι τέσσερις αστυνομικοί έπιναν καφέ στο βενζινάδικο την ώρα που ο 16χρονος ζήτησε από τον υπάλληλο του πρατηρίου καυσίμων να γεμίσει το ντεπόζιτο με πετρέλαιο αξίας 20 ευρώ. Οπως φαίνεται καρέ καρέ στο βίντεο, όταν ο Ρομά έφυγε με το γκρι αυτοκίνητο χωρίς να πληρώσει, ο υπάλληλος πήγε σε εσωτερικό χώρο του βενζινάδικου όπου έπιναν καφέ τέσσερις αστυνομικοί της ΔΙΑΣ. Οταν τους ειδοποιεί για την κλοπή, αυτοί φεύγουν και ξεκινούν την καταδίωξη με τις μοτοσικλέτες τους.

Από το βίντεο προκύπτει πως οι άνδρες της ΔΙΑΣ γνώριζαν εκ των προτέρων από τον υπάλληλο του βενζινάδικου πως η κλοπή ήταν ευτελούς αξίας, μόλις 20 ευρώ. Και όμως, έφτασαν στο σημείο να πυροβολήσουν τον 16χρονο στο κεφάλι, με τον ανήλικο να χαροπαλεύει στο νοσοκομείο…

Το βίντεο «προδίδει» και την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προσπάθησε να καλύψει, εμμέσως πλην σαφώς, τους αστυνομικούς που πυροβόλησαν. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι αστυνομικοί που κλήθηκαν «βρίσκονταν πλησίον του σημείου». Δεν ανέφερε πως οι αστυνομικοί ήταν μέσα στο βενζινάδικο και έπιναν καφέ…

Ο πυροβολισμός του 16χρονου στο κεφάλι, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του στο νοσοκομείο, προκάλεσε ξέσπασμα οργής από τον πατέρα του και ομοεθνείς του έξω από το δικαστικό μέγαρο στη Θεσσαλονίκη, πριν από τη μεταγωγή στον εισαγγελέα του αστυνομικού που πυροβόλησε τον ανήλικο.

Συγκεντρωμένοι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, με πρώτο τον πατέρα του 16χρονου, ο οποίος κινήθηκε προς τους αστυνομικούς φωνάζοντας «τον γιο μου τον σκότωσαν». Τον πατέρα του τραυματία ακινητοποίησαν στο οδόστρωμα άνδρες των ΜΑΤ, ενώ δεκάδες Ρομά άρχισαν να εκσφενδονίζουν ξύλα, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Επίσης, αναποδογύρισαν κάδο απορριμμάτων και τον πυρπόλησαν. Οι αστυνομικοί τούς απώθησαν, ενώ προχώρησαν και σε μία προσαγωγή.

Τελικά άφησαν ελεύθερο τον πατέρα του 16χρονου, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο της οικογένειας, εισήλθε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Λίγο αργότερα οι ομάδες Ρομά επέστρεψαν στο αρχικό σημείο συγκέντρωσης, όπου παρέμειναν φωνάζοντας συνθήματα κατά της Αστυνομίας.

Οδομαχίες είχαν σημειωθεί και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης με Ρομά και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Σκηνικό χάους επικράτησε και επί της οδού Πόντου, κοντά στο κτίριο της Διεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, στη δυτική Θεσσαλονίκη, με σοβαρά επεισόδια να σημειώνονται μεταξύ Ρομά και δυνάμεων των ΜΑΤ. Συγκεντρωμένοι έστησαν οδοφράγματα, ενώ έκαψαν μεγάλο όγκο πλαστικών. Επίσης πυρπόλησαν δύο οχήματα εκσκαφέων, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα, όπως «εδώ θα γίνει ο τάφος σας».

Άλλη ομάδα Ρομά, που βρισκόταν επί της οδού Πόντου, επέστρεψε προς τον οικισμό Αγία Σοφία όταν επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Τότε, από την πλευρά των Ρομά ακούστηκαν πυροβολισμοί από καραμπίνα. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών και κρότου – λάμψης.

Νεαροί τσιγγάνοι που διαβιούν στον οικισμό Τσαΐρια στην Περαία Θεσσαλονίκης διέκοψαν την κυκλοφορία στον δρόμο Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας. Αναψαν φωτιές και έσυραν στη μέση του οδοστρώματος κλαδιά και κάδους απορριμμάτων.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές. Κλειστή έμεινε χθες για ώρες η εθνική Αθηνών – Κορίνθου σε δύο σημεία, λόγω συγκεντρώσεων Ρομά στο 40,5ο χλμ. της Αθηνών – Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο. Η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας προς την παλαιά εθνική, στο τμήμα Αρχαία Κόρινθος – Κιάτο, και στα δύο ρεύματα, και στο τμήμα Μέγαρα – Πάχη προς Κόρινθο, λόγω των συγκεντρωμένων Ρομά κοντά στα Μέγαρα και στην περιοχή του Ζευγολατιού. Μάλιστα πέταξαν πέτρες σε ασθενοφόρο που μετέφερε ασθενή, με αποτέλεσμα να σπάσει το παρμπρίζ του.

Πετροπόλεμος σημειώθηκε και στο Νομισματοκοπείο στην Αθήνα, στα όρια του καταυλισμού που βρίσκεται στην περιοχή, ενώ συγκέντρωση έκαναν Ρομά στη λεωφόρο Μεσογείων, η οποία έκλεισε για ώρες, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος.

Οι συγκεντρωμένοι έκαψαν λάστιχα και κάδους, ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ΟΠΚΕ. Σε πυροσβεστικό όχημα που προσπάθησε να προσεγγίσει το σημείο έγινε επίθεση με πέτρες και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Στον απόηχο του σοβαρού τραυματισμού του 16χρονου Ρομά έγινε χθες βράδυ η πορεία από την Καμάρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στη μνήμη του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα το 2008. Φοιτητές, αναρχικές συλλογικότητες και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, υποστηρίζοντας ότι πυροβόλησαν τον 16χρονο Κώστα γιατί είναι Ρομά.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα