Ο «εθνικός μηνυτής» Π. Δημητράς διώκεται για εγκληματική οργάνωση

Είχε χαρακτηρίσει τη Φώφη Γεννηματά «ακροδεξιά εθνικίστρια» και έκανε 263 αβάσιμες μηνύσεις σε μια πενταετία!

Η «επίδοσή» του είναι για Βιβλίο Γκίνες και πέρα για πέρα αληθινή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τσιάρας, είχε απαντήσει επίσημα σε επερώτηση στη Βουλή πριν από έναν χρόνο ότι «πράγματι, ο Δημητράς έχει υποβάλει 409 μηνύσεις»! Μάλιστα, μέσα σε μια πενταετία – εξαετία.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότερες απ’ αυτές τις μηνύσεις του «αγωνιστή» για τα ανθρώπινα δικαιώματα Δημητρά, οι 263, κρίθηκαν αβάσιμες και τέθηκαν στο αρχείο. Οι άλλες εκκρεμούν. Τα ΜΜΕ έχουν βαφτίσει τον συγκεκριμένο δικαιωματιστή «εθνικό μηνυτή».

Ασφαλώς και είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη να κάνει όσες μηνύσεις θέλει στον οποιονδήποτε. Το δικαστικό σύστημα θα όφειλε να τις εξετάσει κανονικά.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη άποψη, επιστημονική. Σύμφωνα με το «Psychology Today», «οι άνθρωποι που για ρουτίνα κάνουν αβάσιμες μηνύσεις έχουν σκοπό να φοβίσουν τους άλλους, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι οι ίδιοι έχουν το βάρος του νομικού συστήματος πίσω τους. Να τους αναγκάσουν να μένουν ξάγρυπνοι το βράδυ, επειδή αυτό τους δίνει μια αίσθηση δύναμης».

Στις ΗΠΑ για τους κατά συρροήν μηνυτές λαμβάνονται μέτρα, επειδή επιβαρύνουν ασκόπως το δικαστικό σύστημα. Από το 1991 υπάρχει λίστα στην Καλιφόρνια με 970 ανθρώπους στους οποίους έχει απαγορευτεί να προβούν σε μελλοντικές μηνύσεις, επειδή κάνουν κατάχρηση του δικαιώματός τους.

Τώρα, όμως, ο Δημητράς δεν θα είναι στον ρόλο του καταγγέλλοντος, όπως συνήθιζε, αλλά σε «κόντρα» ρόλο, αυτόν του διωκόμενου. Οπως γνωστοποιήθηκε χθες, στον Δημητρά ασκήθηκε βαρύτατη ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση από τις εισαγγελικές Αρχές της Κω. Η δίωξη έγινε ύστερα από μεγάλη έρευνα για την παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Παναγιώτης Δημητράς και ο Νορβηγός Τόμι Ολσεν «μετείχαν σε οργανωμένες προσπάθειες παράνομης διακίνησης μεταναστών στην Ελλάδα». Ο Τόμι Ολσεν είναι ιδρυτής της ΜΚΟ Aegean Boat Report. Η «δημοκρατία» έχει ασχοληθεί μαζί του σε πρόσφατο ρεπορτάζ.

Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, οι δυο τους διώκονται για «το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης που είχε σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούσαν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή τους, αποστέλλοντας στις Αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου». Οι κατηγορίες ασκήθηκαν με την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης αυτών «κατ’ επάγγελμα, καθώς από την υποδομή που έχει δημιουργήσει (τη λειτουργία της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος», όπως ανέφερε ο Σκάι. Για την προσωρινή ή μη κράτηση του Δημητρά οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός των προσεχών ημερών.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης, ο δικαιωματιστής και ιδρυτής Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων ήδη ελέγχεται για τον ρόλο που έπαιζε στην παράνομη διακίνηση μεταναστών με «βαριά» στοιχεία σε βάρος του από τις εισαγγελικές Αρχές.

Παλαιότερα, ο Δημητράς είχε χαρακτηρίσει τη Φώφη Γεννηματά «ακροδεξιά εθνικίστρια» και τη Ν.Δ. «ναζιστικό κόμμα», ένδειξη ότι είχε εύκολους τους ακραίους και αβάσιμους χαρακτηρισμούς εκτός τόπου και χρόνου.

Σοβαρά ερωτήματα υπάρχουν και για τη ΜΚΟ Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα χρεοκόπησε λόγω οικονομικού σκανδάλου και διαλύθηκε το 2007. Από τα τμήματα σε 42 χώρες, μόνο το… ελληνικό ξέμεινε να λειτουργεί.

Ενας εκ των εκατοντάδων πολιτικών και δημοσιογράφων που μήνυσε ο Δημητράς ήταν ο διευθυντής του «Athens Review of Books» Μανώλης Βασιλάκης, ο οποίος στο υπόμνημά του προς τον εισαγγελέα ανέφερε ότι ο δικαιωματιστής διευθύνει 5 ΜΚΟ. «Ανακαλύψαμε μετά από έρευνα ότι η ΜΚΟ ΕΤΕΠΕ είναι “σφραγίδα”, με έδρα στα Γλυκά Νερά» σημείωσε.

Το άλλο όνομα που περιλαμβάνεται στην ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση είναι αυτό του Τόμι Ολσεν της νορβηγικής ΜΚΟ Aegean Boat Report. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας αναφέραμε ότι υιοθετεί την τουρκική προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας και χαρακτηρίζει στην κεντρική σελίδα του site της ΜΚΟ τον Ελληνα υπουργό Μετανάστευσης «ηλίθιο». Κανένας από τους χρηματοδότες της ΜΚΟ δεν εμφανίζεται στην ιστοσελίδα.

Σημειώναμε, μάλιστα, ότι «είτε είναι σύμπτωση είτε όχι, η Νορβηγία εμπλέκεται και σε μια άλλη ΜΚΟ, που έπαιξε περίεργο ρόλο το καλοκαίρι με την περιβόητη νησίδα στον Εβρο, τη HumanRights360 του Επαμεινώνδα Φαρμάκη», που ερευνάται πλέον για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το κράτος της Νορβηγίας ήταν ανάμεσα στους χρηματοδότες της ΜΚΟ του Φαρμάκη, ενώ παραμένει αμφίβολο αν ποτέ ήλεγξε από πού χρηματοδοτείται ο Ολσεν.

Το βέβαιο είναι ότι το μπερδεμένο κουβάρι με συμφέροντα πίσω από ύποπτες ΜΚΟ και τους ιδρυτές τους έχει αρχίσει να ξετυλίγεται γύρω από «περίεργες ροές» στην παράνομη μετανάστευση, με επίκεντρο την Ελλάδα. Και τα συμφέροντα, όπως φαίνεται, δεν ήταν μικρά. Ισως, μάλιστα, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή…

Ο ίδιος ο Δημητράς πανηγύριζε το 2019 ότι «μόλις κατέθεσα την 5.000ή μηνυτήρια αναφορά μου», σαν να διεκδικούσε κάποιο ρεκόρ και σαν να σήμαινε κάτι από μόνος του ένας τέτοιος αριθμός. Μία και μόνη εισαγγελική δίωξη, όμως, όπως η χθεσινή, ήταν αρκετή για να γκρεμίσει το προφίλ που επιχειρούσε να χτίσει τόσα χρόνια πίσω από τη δράση του, πάντα για το καλό των ανθρώπινων δικαιωμάτων βεβαίως βεβαίως…

Βασίλης Γαλούπης


Παναγιώτης Δημητράς
Οικονομολόγος, συγγραφέας και δικαιωματιστής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ με μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ. Υπήρξε λέκτορας σε αμερικανικά πανεπιστήμια και επίκουρος καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων το 1992, του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και της Ενωσης Ουμανιστών Ελλάδας. Είναι επίσης μέλος του Γ.Σ. της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων και συγγραφέας.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα