«Αυταπόδεικτα ψευδείς και αναιρούμενες οι καταγγελίες»

Ο πατέρας Αντώνιος κατέθεσε μέσω των δικηγόρων του πολυσέλιδο υπόμνημα για να απαντήσει στις βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος του, τις οποίες αρνείται κατηγορηματικά

Στην αντεπίθεση επιχείρησε να περάσει χθες ο πατέρας Αντώνιος, ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου», ο οποίος έπειτα από συνεχείς προθεσμίες έδωσε εξηγήσεις ως ύποπτος στην Εισαγγελία για αδικήματα που τον θέλουν να έχει κακοποιήσει σεξουαλικά δυο νέους ηλικίας 19 και 15 ετών, αλλά και να είναι ο ηθικός αυτουργός περιστατικών σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης και άλλων παιδιών που φιλοξενήθηκαν σε δομές της ΜΚΟ.

«Ολα είναι ψευδή, οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες και αυτοαναιρούμενες, και στόχο έχουν να πλήξουν το έργο της “Κιβωτού”» ήταν το βασικό επιχείρημα που προέβαλε ο πατέρας Αντώνιος με το πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε στις δυο αρμόδιες εισαγγελείς Ανηλίκων Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσίχλη.

Ηταν δε σχεδόν βέβαιο, όπως και έγινε, ότι ο ιδρυτής της «Κιβωτού» δεν θα πέρναγε ο ίδιος το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου, προκειμένου να αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά θα προτιμούσε να δώσει τις έγγραφες εξηγήσεις του για τις βαρύτατες καταγγελίες που υπάρχουν σε βάρος του διά των δικηγόρων του.

Συγκεκριμένα, ο πατέρας Αντώνιος κλήθηκε από τις δυο εισαγγελείς ως ύποπτος τέλεσης του κακουργήματος της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, αλλά και ως ύποπτος τέλεσης του πλημμελήματος της ηθικής αυτουργίας σε σωματικές βλάβες. Της κλήτευσής του για ανωμοτί κατάθεση είχε προηγηθεί η συγκλονιστική μαρτυρία ενός 19χρονου στις Αρχές περί σεξουαλικής κακοποίησής του από τον ιδρυτή της ΜΚΟ, όπως και μιας ακόμη, με παρόμοιο περιεχόμενο, αυτή τη φορά από έναν 15χρονο έφηβο που φιλοξενήθηκε σε δομή του Βόλου.

«Στην Καλαμάτα, από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο, που κάναμε μπάνιο στη θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, καθώς έκανε πως με έπνιγε, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα από το μαγιό μου» είχε καταθέσει για τον πατέρα Αντώνιο ο 19χρονος, ενώ σε άλλη δεύτερη κατάθεσή του στις Αρχές είχε επισημάνει: «Ενα πρωί που του πήγα το πρωινό, επειδή νύσταζα πολύ, ξάπλωσα στον καναπέ και με πήρε ο ύπνος. Συνειδητοποίησα ότι ο πάτερ είχε βγάλει το μαξιλάρι πάνω στο οποίο κοιμόμουν και είχε βάλει το κεφάλι μου πολύ κοντά στα γεννητικά του όργανα».

Τώρα, επιχειρώντας να αντικρούσει τις παραπάνω βαριές καταγγελίες, ο ιδρυτής της ΜΚΟ υποστήριξε πως αυτές είναι «ψευδείς και αυτοαναιρούμενες». Στο υπόμνημα 110 σελίδων που κατέθεσε στις εισαγγελείς αναφέρει: «Λόγω προφανών σκοπιμοτήτων, μετά από 25 χρόνια ευδόκιμης λειτουργίας, υποβλήθηκαν δύο καταγγελίες σε βάρος της διοίκησης της “Κιβωτού”, που άκριτα υιοθετήθηκαν από ορισμένες μόνον Αρχές, φορείς και Μέσα. Δυο καταγγελίες προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες. Μάλιστα, η επόμενη αντέγραφε τις αοριστολογίες και τα αβάσιμα περιστατικά της προηγούμενης».

Ακόμη, ο πατέρας Αντώνιος, ο οποίος επίσης αρνήθηκε και την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε σωματική βλάβη αδυνάμων, φέρεται ότι υποστήριξε πως σε βάρος του «συντάχθηκαν αόριστα κατηγορητήρια, τα οποία συγκρότησαν μια ανύπαρκτη ποινική υπόθεση που «επιχειρείται να στηριχθεί σε κραυγαλέες αναλήθειες, φήμες, διαδόσεις, ψευδή και κατασκευασμένα δημοσιεύματα, με τη σύμπραξη καλοθελητών, που εποφθαλμιούν το έργο της “Κιβωτού”».

Τέλος, με το υπόμνημά του άφησε ξεκάθαρες αιχμές για εκβιασμούς και ξυλοδαρμούς άλλων παιδιών «που ενυπόγραφα και με αποδείξεις διέψευσαν τον 19χρονο». Χθες, εκτός από τον πατέρα Αντώνιο εξηγήσεις στις εισαγγελείς έδωσαν και τρεις ακόμη πρώην εργαζόμενοι στην «Κιβωτό» ως ύποπτοι για το αδίκημα της σωματικής βλάβης αδυνάμων. Οι καταγγελλόμενες σωματικές κακοποιήσεις και οι άγριες τιμωρητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών τελούνταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, από εργαζομένους σε τρεις δομές της «Κιβωτού» (σε Αθήνα, Χίο και Βόλο) κατά την τριετία 2020-2022. Για τον λόγο αυτόν κάποια από τα πρόσωπα αυτά κλήθηκαν από τις εισαγγελείς να δώσουν εξηγήσεις επίσης με την ιδιότητα του υπόπτου. Το αδίκημα για το οποίο καλούνται να καταθέσουν είναι σωματικές βλάβες σε βάρος αδύναμων προσώπων. Και οι συγκεκριμένοι πρώην εργαζόμενοι σε δομές της «Κιβωτού» αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις με έγγραφο υπόμνημα, με το οποίο θα αντικρούουν τις καταγγελίες.

Πλέον, ο χρόνος για την άσκηση ποινικής δίωξης ή μη σε βάρος του πατρός Αντωνίου και των συνεργατών του μετρά αντίστροφα. Οι δυο εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση θα μελετήσουν τα υπομνήματα των εμπλεκομένων και θα αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες τις περαιτέρω κινήσεις τους.


Εκβιασμοί και ξυλοδαρμοί μαρτύρων

Αίσθηση και έντονο προβληματισμό προκαλεί η αποκάλυψη εφημερίδας ότι σε αναφορά των επικεφαλής της δομής προς τον Συνήγορο του Πολίτη τη 15η Φεβρουαρίου περιγράφονται εκβιασμοί και ξυλοδαρμοί μαρτύρων, όπως επίσης και πιέσεις προς τον έναν τουλάχιστον από τους καταγγέλλοντες τον πατέρα Αντώνιο για ασέλγεια.

Ερωτήματα εγείρονται και για τον ρόλο αστυνομικών που υπηρετούν σε κεντρικό τμήμα της Αθήνας. Φέρεται ότι αρνήθηκαν να παραλάβουν καταγγελία από την κοινωνική λειτουργό της δομής εις βάρος μελών της προηγούμενης διοίκησης, με αρμοδίους αξιωματούχους να σχολιάζουν ότι ένστολοι από το εν λόγω τμήμα αμείβονταν ατύπως για υπηρεσίες security που παρείχαν σε χώρο της δομής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα