Με ελάχιστες αλλαγές θα γίνουν οι πανελλαδικές

Περίπου 90.000 και φέτος οι υποψήφιοι – Προς τα τέλη Ιουλίου αναμένονται οι βάσεις – Ποσοστό επιτυχίας 60% βλέπουν οι εκπαιδευτικοί αναλυτές

Η ώρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζει, με τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) να δίνουν τη δική τους «μάχη» για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στις φετινές εξετάσεις, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας μιλάμε για περίπου 90.000, όπως και πέρσι. Οι εξετάσεις θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕ.Λ. και μία ημέρα νωρίτερα, την 1η Ιουνίου, για τα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑ.Λ.

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές ο τρόπος διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων συνολικά, αφού θα εφαρμοστούν για 3η χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν και φέτος προς τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε και πέρσι.

Στις ελάχιστες μεταβολές περιλαμβάνονται η αλλαγή του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, η υποβολή Μηχανογραφικού σε μία φάση, η περίληψη 8 τμημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικονομία στο 4ο επιστημονικό Πεδίο, καθώς και δύο νέα τμήματα που θα περιληφθούν στο 2ο και το 3ο Πεδίο.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δηλαδή γύρω στο 60%. «Δεν περιμένουμε θεαματικές μεταβολές για τη φετινή χρονιά» σημείωσε χαρακτηριστικά. Αυτό που επεσήμανε είναι η εσωτερική «μετατόπιση» των υποψηφίων από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών), που άλλοτε ήταν το πολυπληθέστερο, στο 4ο Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οπως σημείωσε, το 2018 το 32% των υποψηφίων προσανατολιζόταν στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και το 25% στο 4ο. Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, το 4ο Πεδίο έχει πάρει πλέον τη σκυτάλη, καθώς το 35% των υποψηφίων δηλώνει σχολές από το 4ο Πεδίο και το 25% από το 1ο.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή) αναμένεται στα τέλη Ιουλίου. Τέλος, από πλευράς υπουργείου Παιδείας έχει δοθεί η διαβεβαίωση ότι δεν θα επηρεαστεί η διεξαγωγή των εξετάσεων από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών στις 25 Ιουνίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα