Ο Παυλόπουλος απέτισε φόρο τιμής στον Μακεδονομάχο εθνομάρτυρα Καπετάν Αγρα

Φόρο τιμής στον Μακεδονομάχο εθνομάρτυρα Καπετάν Αγρα απέτισε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακαδημαϊκός και επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρέθεσε ομιλία με θέμα «Ο αυθεντικός πατριωτισμός του Μακεδονομάχου εθνομάρτυρα Καπετάν Αγρα» κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Αγαπήνεια 2023», που οργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας.

Οπως είπε, ο εθνομάρτυρας, ηγετική μορφή του Μακεδονικού Αγώνα, τιμάται στη γενέτειρά του, τονίζοντας πως «η Ιστορία, πάνω από εκατόν δέκα χρόνια μετά τον ηρωικό θάνατό του στον Βάλτο των Γιαννιτσών -στην τουρκοκρατούμενη αλλά και δεινώς κατατρυχόμενη από τους αδίστακτους Βούλγαρους κομιτατζήδες Μακεδονία μας- έχει πια “σμιλέψει”, με αμάχητα τεκμήρια και αδιάψευστες μαρτυρίες, τις λαμπρές “ψηφίδες” του Επους, κατά κυριολεξία, του Καπετάν Αγρα».

Μάλιστα, όπως εξήγησε, μπορεί αυτό το έπος να είναι σύντομο χρονικώς, ωστόσο είναι απολύτως ικανό πριν απ’ όλα για να διατηρήσει «ἐς αεὶ» την ιερή μνήμη του. «Αλλά και επίσης απολύτως ικανό», όπως ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «για να μας υποδεικνύει, με βάση το απαράμιλλο παράδειγμά του, ως Εθνικός “δείκτης πορείας” τον δικό μας δρόμο και το δικό μας Χρέος. Χρέος, το οποίο συμπυκνώνεται στο ότι οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε, αδιαλείπτως, την Πατρίδα, χωρίς ίχνος υποχώρησης και υπαναχώρησης, και με αναλλοίωτο οδηγό τον στίχο από την Ιλιάδα του Ομήρου: “Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης”».

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε αναλυτικά στην ομιλία του στους σταθμούς της ζωής του Καπετάν Αγρα να να επισημάνει χαρακτηριστικά πως το παράδειγμά του πρέπει να συνιστά, στο διηνεκές, «οδοδείκτη» ενός ακόμη Εθνικού μας Χρέους, δηλαδή, εκείνου, όπως είπε, «που σχετίζεται με την υποχρέωσή μας να μην επαναπαυόμαστε στις δάφνες της Ιστορίας μας, ως Λαός και ως Εθνος, αλλά να συναισθανόμαστε την “κατηγορική προσταγή”, σύμφωνα με την οποία δεν είμαστε μόνο απόγονοι Μεγάλων Προγόνων αλλά και άξιοι συνεχιστές του έργου τους για την υπεράσπιση της Πατρίδας». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη μαρτυρική Κύπρο, σημειώνοντας πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και κεκτημένο για την πατρίδα και αυτό αποδεικνύεται από το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία ακόμη τελεί, ως προς μεγάλο τμήμα της, υπό το βάρβαρο καθεστώς της τουρκικής κατοχής.

«Αρα για εμάς τους Ελληνες, απανταχού της Γης, η Εθνεγερσία του 1821 δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζεται έως ότου απελευθερωθεί και η τελευταία σπιθαμή της κυπριακής γης, έως ότου αποκατασταθεί πλήρως η Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες κράτος-μέλος της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έως ότου φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης αλλά και ο τελευταίος έποικος από το έδαφός της, έως ότου επιστρέψουν στις εστίες τους όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας» ξεκαθάρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα