Κεραυνοί από τον Θεοδωρακίδη: «Είναι λες και πήγαμε εκδρομή»!

Σοβαρές αιχμές κατά της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων αφήνει ο ταξίαρχος ε.α. Παναγιώτης Θεοδωρακίδης (κεντρική φωτό) για την τραγωδία στη Λιβύη, καταγγέλλοντας πως δεν είχαν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας του υγειονομικού προσωπικού και των στρατιωτικών που συμμετείχαν στην αποστολή.

«Είναι λες και πήγαμε εκδρομή» σχολίασε ο γνωστός αμυντικός αναλυτής, επισημαίνοντας: «Δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου». Αναφερόμενος στις διαδικασίες που τηρούνται κατά τη διάρκεια της μετάβασης μιας αποστολής, ο κ. Θεοδωρακίδης τόνισε: «Ο σχεδιασμός είναι σχεδιασμός που σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μετακίνησης και οποιασδήποτε επαφής με τη Λιβύη, στην οποία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ εμφύλιων δυνάμεων και εχθρικών, είναι ανακατεμένα τα πράγματα. Οταν έχεις να διανύσεις μία απόσταση της τάξεως των 300 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, έχεις κάνει τα 160 χλμ., γιατί το ατύχημα έγινε σε έναν κακό δρόμο με φθορές. Είναι ένας δρόμος τουλάχιστον ως οδόστρωμα και είναι επικίνδυνος και άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπό αυτή την έννοια η οργάνωση της αποστολής θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψη της τους φυσικούς κινδύνους και τις επιχειρησιακές απειλές».

Αχρηστη δημοσιότητα

«Δεν είναι ο θεσσαλικός Κάμπος εκεί που πήγαν» παρατήρησε με νόημα ο ταξίαρχος ε.α., τονίζοντας ότι ήταν εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού η προβολή και η επικοινωνία που δόθηκε. «Είδαμε ανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με ανθρώπους του Υγειονομικού. Οι άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων φρουρούν και ασφαλίζουν το υλικό, που είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο. Θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει πού πάει. Δεν έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες, γιατί, όταν υπάρχουν άνθρωποι με διακριτικά των Ειδικών Δυνάμεων σε φωτογραφίες, ο τουρκικός παράγοντας, που έχει επικρατήσει στη Λιβύη, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πώς θα πλησιάσει αυτή η αποστολή και πώς θα κάνει την αποστολή να μην μπορεί να περάσει ούτε από τον εναέριο χώρο της Λιβύης» επεσήμανε ο κ. Θεοδωρακίδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επικοινωνιακοί λόγοι της ηγεσίας του Στρατού «θυσίασαν» την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής…

Μάλιστα, παρατηρεί ότι οι αρμόδιοι του Επιτελείου που οργάνωσαν την αποστολή έδειξαν να έχουν έλλειψη πληροφοριών, όπως επιβεβαιώθηκε και μετά την τραγωδία, όταν το ΓΕΕΘΑ μιλούσε για… τραυματίες, ενώ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για πέντε νεκρούς… «Κι αυτό διότι δεν γνωρίζουμε με ποιον έχουμε συνεννοηθεί. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε στην τουρκοκρατούμενη πλέον Λιβύη. Δεν εξετάσαμε το λεωφορείο που μπήκε η αποστολή. Δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου. Τα συνοδευτικά της αποστολής δεν ήταν υπό τον έλεγχο της ελληνικής αποστολής. Ανθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων που τους εξέθεσαν φωτογραφικά ήταν μαζί και δεν υπήρχαν και επικοινωνίες. Επρεπε να είναι διαμοιρασμένοι και η ασφάλεια να καλύπτει τους υγειονομικούς με άλλα οχήματα και σχεδίαση. Είναι λες και πήγαμε εκδρομή» κατέληξε ο κ. Θεοδωρακίδης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα