Αντιφάσεις σχετικά με τα γεγονότα στη Λιβύη

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση του προξένου της Ελλάδας στη Βεγγάζη, πρέσβη Σταύρου Βενιζέλου

Την ώρα που οι οικογένειες των πέντε θυμάτων προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, αποκαλυπτική για το τι συνέβη στον δρόμο από τη Βεγγάζη προς την Ντέρνα της Λιβύης, αλλά και στο πώς δημιουργήθηκε το κενό πληροφόρησης είναι η έκθεση του προξένου της Ελλάδας στη Βεγγάζη, πρέσβη Σταύρου Βενιζέλου, ο οποίος με εντολή του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη «συνόδευσε» την αποστολή για να παράσχει διπλωματική αρωγή στην επιχείρηση.

Ο κ. Βενιζέλος αρχίζει την έκθεσή του αναφερόμενος στους έξι Λίβυους που επέβαιναν στο όχημα που προκάλεσε τη σύγκρουση, σημειώνοντας ότι ήταν μέλη της γνωστής στη Λιβύη ΜΚΟ Urgent Help from Benghazi και όχι μέλη μιας οικογένειας, όπως είχε διαρρεύσει…

«Πολλά θύματα»

Τονίζει ακόμη ότι, αν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έσπασαν τα παράθυρα πηδώντας έξω και τραβώντας τους συντρόφους τους δεν ήταν πεπειραμένα και ετοιμοπόλεμα, «θα είχαμε πολύ περισσότερα θύματα». Πάντως, προκύπτει ένα ερώτημα: Αφού ο Ελληνας πρόξενος στη Βεγγάζη γνώριζε, δεν ήξερε και το υπουργείο Εξωτερικών; Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν όσα υποστηρίζει ο σύζυγος της επισμηναγού Εύης Ανδρεαδάκη, που σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος στη Λιβύη.

«Το αποτέλεσμα για εμένα δεν θα αλλάξει. Τι να σχολιάσω; Να σχολιάσω ότι θα γίνει εισαγγελική έρευνα; Ας γίνει. Και άλλες φορές έχουν γίνει εισαγγελικές έρευνες και δεν έχει διορθωθεί τίποτα σε αυτή τη χώρα» ανέφερε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή και πρόσθεσε: «Εγώ μιλούσα με την Εύη και που μπήκε στο λεωφορείο. Ολα τα μηνύματα που μου έστειλε η Εύη ήταν μέσα από το WhatsApp. Δεν μίλησα τηλεφωνικά με την Εύη από τη στιγμή που έφτασε στη Βεγγάζη. Και η Εύη έμαθε ότι θα φτάσει στη Βεγγάζη όταν προσγειώθηκαν. Η Εύη κι εγώ, όταν μου είπε πού θα πάει, ξέραμε άλλο αεροδρόμιο».

Σύμφωνα με τον σύζυγο της επισμηναγού Εύης Ανδρεαδάκη, «της φάνηκε περίεργο που προσγειώθηκαν αλλού γι’ αλλού. Το λέω κατηγορηματικά ότι η Εύη δεν πήγε εθελοντικά εκεί πέρα. Τους υποχρέωσαν, τους έβαλαν σε μία λίστα από την υπηρεσία και την έθεσαν σε δίωρη αναμονή από την Πέμπτη. Η Εύη περνούσε σχολείο στα ελικόπτερα στον Μαραθώνα και εκεί την ενημέρωσαν ότι είναι σε δίωρη αναμονή για να φύγει για τη Λιβύη. Δεν μπήκε εθελοντικά, το λέω κατηγορηματικά». Για το πώς ενημέρωσαν την άτυχη επισμηναγό για το ότι θα πάει στη Λιβύη ο σύζυγός της αποκάλυψε πως «εάν βγει κάποιος από το ΓΕΑ και πει ότι μπήκε εθελοντικά, εγώ έχω και το όνομα αυτού που την έβαλε στη λίστα.

Την πήραν οκτώ τηλέφωνα να της πουν ότι είναι σε δίωρη αναμονή, τους απάντησε κάποια στιγμή γιατί ήταν στην πισίνα, για να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, και εκεί βρήκε οκτώ τηλεφωνήματα από τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Τον πήρε τηλέφωνο και της είπε “Εύη, είσαι σε δίωρη αναμονή για Λιβύη” και της το έκλεισε».

Και συμπλήρωσε: «Εγώ την πήρα τηλέφωνο δύο φορές, εξέφρασα τις βαρύτατες αντιρρήσεις μου, δηλαδή σφοδρές αντιρρήσεις σε αυτό το κομμάτι, σε φάση που να μου λέει “δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, στήριξέ με σε αυτό”. Πήγε σε εμπόλεμη ζώνη γιατί της το επέβαλαν».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα