Λασποθάλασσα πάλι ο Βόλος, σε απόγνωση οι κάτοικοι

Η… προετοιμασμένη κρατική μηχανή δεν έκανε κανένα νέο ανάχωμα, με αποτέλεσμα να σπάσει ο χείμαρρος Κραυσίδωνας σε δύο σημεία, να ξηλωθούν οι γραμμές του τρένου και να διαλυθεί μια γέφυρα

Στο ίδιο έργο θεατές για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων βρέθηκαν οι κάτοικοι στον Βόλο, όπου πλημμύρισαν κεντρικοί δρόμοι, σπίτια, καταστήματα, ενώ οικογένειες με μικρά παιδιά εγκλωβίστηκαν και αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα σε ταράτσες. Αν και η κρατική μηχανή υποτίθεται ότι ήταν προετοιμασμένη για την κακοκαιρία «Elias», δεν είχε γίνει κανένα οχυρωματικό έργο, με αποτέλεσμα να σπάσει ο χείμαρρος Κραυσίδωνας στο ύψος της γέφυρας του ΟΣΕ και στο ύψος της οδού Ζάχου με Λόρδου Βύρωνος, προκαλώντας νέα προβλήματα στην πόλη.

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, μεγάλο μέρος της πόλης δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα επί ώρες, ενώ για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες οι κάτοικοι στον Βόλο έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού. Δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν και η στάθμη των λιμναζόντων νερών είχε φτάσει προχθές το βράδυ σε κάποια σημεία τους 70 πόντους, ενώ στην Αγριά και στις Αλυκές το ένα μέτρο! Τα ορμητικά νερά από τον Κραυσίδωνα ξήλωσαν τις γραμμές του τρένου, σχεδόν διέλυσαν τη γέφυρα και κατέκλυσαν πολλές συνοικίες της πόλης και τα προάστια.

Εγκλωβισμοί

Σε λιμνοθάλασσα… λάσπης μετατράπηκαν το Παλαιό Λιμεναρχείο, η οδός Παπαδιαμάντη, ο Αγιος Παντελεήμονας, μέρος του κέντρου και της παραλίας του Βόλου, τα Παλαιά, οι Αγιοι Ανάργυροι, το Νέο Δέλτα, η Νεάπολη και το Πολυτεχνείο. Από την υπερχείλιση του Αναύρου, στα ανατολικά του Βόλου, τα νερά κατέκλυσαν τις χαμηλότερες περιοχές της Νέας Δημητριάδας. Στην Αγριά και στις Αλυκές, πολίτες εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και τα αυτοκίνητά τους, ενώ πολλά οχήματα κατέληξαν στη θάλασσα παρασυρόμενα μαζί με φερτά υλικά.

Ιδιο σκηνικό επικράτησε στα Ανω και Κάτω Λεχώνια και τα Πλατανίδια. Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου δεν ήταν προσβάσιμος σε πολλά σημεία, στην Παιδόπολη, στην Αγριά και στο Νότιο Πήλιο δεν υπάρχει οδική σύνδεση με την πρωτεύουσα του νομού, ενώ «πνίγηκε» για δεύτερη φορά το παραθαλάσσιο χωριό Μηλίνα. Χθες το πρωί εκδόθηκε νέο μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την πόλη του Βόλου.

Ανησυχητική ήταν η εικόνα που καταγράφηκε και στο νοσοκομείο της πόλης, όπου η στάθμη του νερού ξεπερνούσε το ύψος του υπογείου, ενώ πλημμύρισε και η τραπεζαρία. Στο λιμάνι του Βόλου, στο πλοίο «Super Star» διανυκτέρευσαν 18 άτομα που απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ανεκτέλεστα παρέμειναν χθες τα δρομολόγια των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων «Super Star», «Εξπρές Σκιάθος» και του επιβατηγού «Ερατώ».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στον Βόλο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης επεσήμανε πως υπερχείλισαν ρέματα που περνούν μέσα από την πόλη, όπως ο Κραυσίδωνας και ο Ξηριάς, και το νερό στην πόλη ξεπέρασε σε αρκετές περιοχές τα 30 και 40 εκατοστά, πλημμυρίζοντας όχι μόνο την πόλη του Βόλου, αλλά και πλησιέστερες παράκτιες περιοχές. Οπως είπε, η Πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 400 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παρείχε βοήθεια σε 153 πολίτες που τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία, κυρίως στις περιοχές Αλυκές, Αγριά και Νέα Ιωνία. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε πως προβλήματα υπήρξαν και στη Μακρινίτσα, όπου υφίσταται σοβαρό πρόβλημα στο οδικό δίκτυο.

Στη Μαγνησία επιχειρούσαν χθες 280 πυροσβέστες με 99 οχήματα, καθώς και η 2η, η 4η και η 8η ΕΜΑΚ, με λέμβους και δύο άρματα, η 1η και η 2η ΕΜΟΔΕ και ο Στρατός με βάρκες, ερπυστριοφόρα και Hummer. Χθες και σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στον Βόλο. Επίσης, κλειστά έμειναν όλα τα σχολεία στον Αλμυρό και στα χωριά νότιου Πηλίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και στη Σκιάθο.

Στο δημαρχείο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και του Αχ. Μπέου. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να αναλάβει ο δήμαρχος τον γενικό συντονισμό για την αποκατάσταση των ζημιών από τη δεύτερη αλλεπάλληλη θεομηνία, πλην των παρεμβάσεων σε χειμάρρους και ποτάμια που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος μίλησε για Κατακλυσμό του Νώε… «Κινδύνευσαν ζωές, κόσμος απεγκλωβίστηκε. Εμεινε και το δικό μου αυτοκίνητο, παραλίγο να με παρασύρει το ρεύμα – ήρθε φορτωτής και με πήρε. Μιλάμε για εκατομμύρια τόνους νερού και λάσπης» δήλωσε.

«Κάποιος φταίει»

Ερωτηθείς για το πρόβλημα που άρχισε από την υπερχείλιση του Κραυσίδωνα, ο Αχιλλέας Μπέος απάντησε ενοχλημένος: «Κάποιος φταίει. Μιλάμε για την καταστροφή του Νώε. Λίμνη έγινε ο Βόλος. Σας έδωσα μια εικόνα, αν θέλετε να βρείτε κάποιον που φταίει, φταίει ο Μπέος, τι να σας πω». «Πολύ άσχημη η κατάσταση. Ενώ είχαμε αρχίσει να βρισκόμαστε στα πόδια μας μετά από 21 ημέρες, ήρθε μια καταστροφή χειρότερη από την προηγούμενη» κατέληξε ο δήμαρχος Βόλου.


Τραυματίστηκε άνδρας που επισκεύαζε τη στέγη του

Παραλίγο να συμβεί τραγωδία σε χωριό των Καλαβρύτων, όταν ένας άνδρας έχασε την ισορροπία του και έπεσε από μεγάλο ύψος ενώ προσπαθούσε να επισκευάσει τη στέγη του σπιτιού του που επλήγη από το χαλάζι που έφερε η κακοκαιρία «Elias».

Ο άνδρας επισκεύαζε τη στέγη, όταν κάποια στιγμή και για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο έχασε την ισορροπία του και έπεσε από μεγάλο ύψος στο έδαφος, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλά κατάγματα σε ολόκληρο το σώμα. Αμεσα κινητοποιήθηκε ασθενοφόρο, το οποίο τον μετέφερε σε νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση.

Οπως μάθαμε, τα τελευταία 24ωρα, ύστερα από τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι χαλαζοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, πολλοί κάτοικοι βοήθησαν ο ένας τον άλλον σε εργασίες επισκευών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, είχαν δεκαετίες να δουν χαλάζι τέτοιου μεγέθους, ώστε να προκληθούν τόσο σημαντικές καταστροφές.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα