Βέβηλο ντοκιμαντέρ για «Το Αβατον» του Αγ. Ορους

Με στόχο να πλήξουν την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, γυναίκες με ποικίλες θρησκευτικές πεποιθήσεις μάς ξεναγούν με τον νου τους σ’ έναν τόπο που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ

Απίστευτο θράσος έχουν ορισμένοι άνθρωποι, προφανώς άθεοι, οι οποίοι κατά διαστήματα παίρνουν διάφορες πρωτοβουλίες μόνο και μόνο για να πλήξουν την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, αλλά και το Αγιον Ορος. Ενα «περίεργο» ντοκιμαντέρ, λοιπόν, για το άβατο του Αγίου Ορους αναμένεται να προβληθεί στη Θεσσαλονίκη στις 8 Μαΐου και ήδη προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις.

«Το Αβατον», ένα 60λεπτο ντοκιμαντέρ γύρω από το άβατο του Αγίου Ορους, φιλοξενεί γυναίκες από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και με ποικίλες θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι οποίες μας ξεναγούν, με τον νου τους, σ’ έναν τόπο που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ. Από αυτή την αναπάντεχη και κάπως αντίξοη κινηματογραφική συνθήκη οι γυναίκες επανεξετάζουν με ώριμη σκέψη και νηφαλιότητα τον αυστηρό κανόνα του άβατου, μόνο που, όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Από το 539 μ.Χ. το Αγιον Ορος αποτελεί άβατο, δηλαδή έναν τόπος όπου απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες. Ο σκοπός του περιορισμού αυτού έχει την πνευματική του βάση στην παρθενία των μοναχών και την αφιέρωση του Ορους στη Θεοτόκο. Ονομάζεται άβατο και ισχύει από την αρχή της σύστασης της Αθωνικής Πολιτείας.

Οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν μέχρι τα λιμάνια που οδηγούν στην ιερή περιοχή, ενώ αν βρίσκονται σε κάποιο πλοίο, αυτό πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τις ακτές. Μάλιστα, σε δημοσίευμα του BBC αναφέρεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση στον κόσμο όπου ισχύει μια τέτοια απαγόρευση. Το στοιχείο όμως που κάνει το Αγιον Ορος να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι ολόκληρη η περιοχή θεωρείται μοναστήρι. Ωστόσο υπάρχει και ακόμα ένας λόγος για τον οποίο το Αγιον Ορος είναι άβατο για τις γυναίκες. Μία από τις παραδόσεις αναφέρει ότι η Παρθένος Μαρία βγήκε από την πορεία της, όταν προσπαθούσε να πλεύσει προς την Κύπρο, και έφτασε στο Αγιον Ορος. Και της άρεσε τόσο πολύ, που προσευχήθηκε στον γιο της ότι θα πρέπει να της ανήκει, κι Εκείνος συμφώνησε. Ακόμα αποκαλείται Κήπος της Μητέρας του Θεού, είναι αφιερωμένος στη δόξα της, κι εκείνη μόνη εκπροσωπεί το φύλο στο Αγιον Ορος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα