Ανεπαρκή τα μέτρα για το νέο κύμα καύσωνα!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχωρίζει τους εργαζομένους σε προνομιούχους και μη, την ώρα που στη χώρα ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η χώρα, με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που συνοδεύονται από συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης, συνθέτοντας ένα αποπνικτικό σκηνικό για την ατμόσφαιρα. Ο υδράργυρος αναμένεται σήμερα να «σκαρφαλώσει» στους 42 βαθμούς Κελσίου, με την Πολιτεία να ανακοινώνει έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών, τα οποία ωστόσο ακόμα μία φορά κρίνονται τουλάχιστον ανεπαρκή, διαχωρίζοντας τους εργαζομένους σε προνομιούχους και μη προνομιούχους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπονται μέτρα προστασίας για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, είτε αυτοί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε όχι. Για τον λόγο αυτό, οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν μέχρι την Πέμπτη υπό καθεστώς τηλεργασίας.

Το υπ. Πολιτισμού

Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Πολιτισμού, επισημαίνοντας πως ενδεχομένως ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης να κλείνει για το χρονικό διάστημα 12.00-17.00, τα επόμενα 24ωρα, με σκοπό την ασφάλεια των επισκεπτών. Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις περισσότερες περιοχές της χώρας, έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, με τους μαθητές να παραμένουν στο σπίτι.

Στον αντίποδα, το υπουργείο Εργασίας αρκέστηκε να απευθύνει ισχυρή σύσταση στον ιδιωτικό τομέα για μειωμένα ωράρια, όπου αυτό κριθεί… απαραίτητο! Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο καλεί τους εργοδότες να προβούν στη λήψη αποφάσεων προς αποφυγή της θερμικής καταπόνησης των υπαλλήλων τους, είτε με τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης είτε με τη δυνατότητα τηλεργασίας.

Παύση εργασιών

Εντούτοις, υποχρεωτική παύση εργασιών προβλέπεται μόνο για τις χειρωνακτικές δουλειές που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο και μάλιστα για το χρονικό διάστημα 12.00-17.00. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, πως η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές).

Ακόμη μία φορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προκάλεσαν οργή στους εργαζόμενους γονείς, που πιάστηκαν εξαπίνης και -κυριολεκτικά- την τελευταία στιγμή προσπαθούν να οργανώσουν το πρόγραμμά τους, ώστε να μην καταλήξουν τα παιδιά τους στα δικά τους γραφεία με… βεντάλιες, αλλά στο σπίτι τους, σε ασφαλείς συνθήκες.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους δήμους της Αττικής που έκαναν γνωστή την αναστολή λειτουργίας τους εν μέσω καύσωνα κάλεσαν το υπουργείο Εργασίας να ανακοινώσει τη δυνατότητα λήψης έκτακτων γονικών αδειών για όλους τους γονείς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής. Ωστόσο, μέχρι και αργά χθες το απόγευμα δεν είχε ανακοινωθεί καμία απολύτως μέριμνα για τους εργαζόμενους κηδεμόνες των μαθητών που θα παραμείνουν στο σπίτι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα