Σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης αλλά χωρίς ενδείξεις ανησυχητικής επιδείνωσης παρακολουθούν οι ελληνικές υγειονομικές αρχές την υπόθεση του Έλληνα επιβάτη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius, στο οποίο καταγράφηκαν κρούσματα χανταϊού στον Ατλαντικό.
Ο 70χρονος επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα με ειδική αεροδιακομιδή και μεταφέρθηκε υπό αυστηρά μέτρα προστασίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου θα παραμείνει σε καραντίνα για τις επόμενες 45 ημέρες.
Παρά τη διεθνή ανησυχία που προκάλεσε η εμφάνιση του ιού στο κρουαζιερόπλοιο, η κατάσταση της υγείας του Έλληνα επιβάτη δεν εμπνέει ανησυχία αφού παραμένει απύρετος, ασυμπτωματικός και χωρίς καμία ένδειξη ασθένειας.
Ο επαναπατρισμός
Ο επαναπατρισμός οργανώθηκε μέσω ειδικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια. Αρχικά, ο επιβάτης μεταφέρθηκε από την Τενερίφη στο αεροδρόμιο του Αϊντχόφεν στην Ολλανδία με ειδική πτήση, καθώς εκεί είχε συγκεντρωθεί μέρος των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου μετά την αποβίβασή τους.
Στη συνέχεια, στρατιωτικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας ανέλαβε την αεροδιακομιδή του στην Ελλάδα. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, όπου είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο ασφαλείας για την παραλαβή και μεταφορά του επιβάτη.
Αμέσως μετά την προσγείωση, ο 70χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Αττικόν», ακολουθώντας αυστηρά τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα βιοασφάλειας. Οι διασώστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση φορούσαν πλήρη ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποφεύχθηκε κάθε επαφή με τρίτα πρόσωπα.
Στην αποστολή συμμετείχαν γιατρός και νοσηλευτής – διασώστης του ΕΚΑΒ, ενώ στο αεροσκάφος επέβαινε και ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΟΔΥ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος είχε την εποπτεία της διαδικασίας επαναπατρισμού και υγειονομικής διαχείρισης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Έλληνας επιβάτης εισήχθη σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο αρνητικής πίεσης στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Αττικόν», που υπάγεται στη Δ’ Παθολογική Κλινική. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου έγινε στο πλαίσιο της προληπτικής εφαρμογής όλων των διεθνών υγειονομικών πρωτοκόλλων για περιστατικά ύποπτα ή πιθανά κρούσματα ιδιαίτερων λοιμωδών νοσημάτων.
Η καραντίνα των 45 ημερών αποφασίστηκε λόγω της μεγάλης περιόδου επώασης που μπορεί να εμφανίσει ο χανταϊός, καθώς οι ειδικοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα παρουσιαστούν συμπτώματα σε μεταγενέστερο στάδιο.
Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τον ιό
Παρά την κινητοποίηση των αρχών και τη λήψη αυστηρών μέτρων, οι επιστήμονες εξακολουθούν να εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς τον συνολικό κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. Όπως επισημαίνουν, ο χανταϊός χαρακτηρίζεται από πολύ περιορισμένη μεταδοτικότητα μεταξύ ανθρώπων και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ανεξέλεγκτης διασποράς.
Η υπόθεση του MV Hondius, ωστόσο, έχει προκαλέσει διεθνή επαγρύπνηση, κυρίως λόγω των θανάτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που καταγράφηκαν στο πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στον Ατλαντικό. Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας.
