Αντίστροφη μέτρηση

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το ασφαλέστερο μέσο για να διακρίνει ο κάθε ενδιαφερόμενος τις τάσεις και τις δυναμικές που αναπτύσσονται εντός των κοινωνιών. Ομως στις ημέρες μας είναι το μοναδικό.

Οι εκλογές, η ισχύς των οποίων είναι άμεση και καθολική, δεν καταγράφουν τάσεις και δυναμικές, αλλά αμετάκλητες εντολές του λαού. Στις σφυγμομετρήσεις συχνά καταγράφονται οι αμφιταλαντεύσεις των πολιτών μέχρι τη λήψη της οριστικής απόφασης και αυτό είναι ένα από τα αίτια που προκαλεί τις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των αποτελεσμάτων των γκάλοπ και των εκλογικών καλπών.

Οι δημοσκοπήσεις ενίοτε χρησιμοποιούνται από διάφορες δυνάμεις και νεφελώματα συμφερόντων για να χαλιναγωγήσουν την κοινή γνώμη και να κατευθύνουν τις ροπές που σχηματίζονται εντός της σε επιθυμητό -γι’ αυτές- προορισμό.

Σε κάθε περίπτωση, όσο ισχυρά κι αν είναι τα συμφέροντα, οι εταιρίες δημοσκοπήσεων μεριμνούν ούτως ώστε να μην απέχουν δραματικά οι καταγεγραμμένες τάσεις από τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται. Η αξιοπιστία, ακόμα και εν έτει 2011, είναι ο σημαντικότερος άυλος τίτλος μιας επιχείρησης.

Τα ευρήματα των πρόσφατων ερευνών είναι ενδεικτικά της κατάστασης που διαμορφώνεται στη χώρα μας.

Εν προκειμένω: στη δημοσκόπηση της RASS για το «Παρόν της Κυριακής» φαίνεται ότι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ. έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Καταγράφεται στο 0,9%.

Στην έρευνα της MRB για την εφημερίδα «Real News» το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. συγκεντρώνουν από 21,5%. Δηλαδή ισοπαλία.

Υπό το πρίσμα των προαναφερθέντων, μπορεί κάλλιστα να συναχθεί ένα σημαντικό συμπέρασμα για τις τάσεις που διαμορφώνονται με ραγδαίο ρυθμό στην Ελλάδα: το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ είναι σε αποδρομή, η έξωθεν καλή μαρτυρία του Γιώργου Παπανδρέου υπό εξαφάνιση, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται ante portas.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα