Ιερό δικαίωμα στην αυτοάμυνα

Στην Ελλάδα μπαίνεις σε μεγάλες περιπέτειες αν είσαι νομοταγής, βρίσκεσαι σπίτι σου, εισβάλουν ληστές και δεν προσποιείσαι ότι… κοιμάσαι, όπως είχε προτείνει ο -αλήστου μνήμης- αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη (επί ΣΥΡΙΖΑ) Νίκος Τόσκας.

Μία από τις Ελληνίδες που δεν καταδέχτηκαν να κάνουν τις κοιμισμένες είναι η 87χρονη γυναίκα από την Ηλεία που πυροβόλησε με αεροβόλο τον ληστή, όταν διαπίστωσε ότι -για πολλοστή φορά- γινόταν εισβολή στο σπίτι της, προκειμένου να της πάρουν ό,τι έχει και δεν έχει.

Η αφήγησή της είναι άμεση, ειλικρινής και γι’ αυτό συγκινητική: «Ήμουν ξαπλωμένη. Βλέπω ότι η πόρτα ανοίγει. Είχε ξαναέρθει αυτός. Τρελάθηκα! Δεν άντεξα, του την μπουμπούνισα». Η ηλικιωμένη γυναίκα, που την… μπουμπούνισε στον ληστή, κατηγορείται για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Δεν θα έπρεπε να πυροβολήσει, αλλά να αντιδράσει μόνο αν θα προλάβαινε ο ληστής να της επιτεθεί! Ο νόμος που ψήφισαν οι βουλευτές δεν υπολογίζει ότι ήταν η πέμπτη φορά σε διάστημα περίπου τριών μηνών που ληστές και διαρρήκτες εισέβαλαν στο σπίτι της γυναίκας, ούτε λαμβάνει υπόψη την ψυχολογική της κατάσταση, την ανασφάλειά της, την εύθραυστη σωματική υγεία ενός ανθρώπου προχωρημένης ηλικίας.

Οι βουλευτές με τις μεγάλες φρουρές, την ασφάλεια του παχυλότατου μισθού και την αλαζονεία της εξουσίας νομοθετούν κυρίως για τον εαυτό τους και έχουν την ψευδαίσθηση ότι εξυπηρετούν τους πολίτες, όταν αποτυπώνουν στη νομοθεσία τις ιδεοληψίες τους. Οι νομοταγείς πολίτες, που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και έχουν γίνει έρμαια των παραβατικών, δεν ενδιαφέρουν τους νομοθέτες, οι οποίοι διαρκώς δηλώνουν ότι θα αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα, αλλά αντί για λύσεις σκαρφίζονται δικαιολογίες για την αχαρακτήριστη καθυστέρηση να πράξουν τα αυτονόητα.

Η εφημερίδα μας έχει ασχοληθεί πολλές φορές με το ζήτημα της προστασίας των εγκληματικών στοιχείων και της έκθεσης των νομοταγών πολιτών σε κίνδυνο λόγω της αυστηρότητας με την οποία αντιμετωπίζει ο Ποινικός Κώδικας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα: Η «δημοκρατία» είχε επισημάνει σχετικά σε κύριο άρθρο στις 22 Ιουνίου: «Το πολιτικό σύστημα νομοθετεί προς όφελος των πολιτικών και των φίλων και κολλητών τους αλλά και των αποβρασμάτων, που τρέφονται από το αίμα των αθώων. Στο ζήτημα της εγκληματικότητας η πολιτική τάξη και η Δικαιοσύνη αντιδρούν με βραδύτητα, παραθέτοντας μια σειρά προφάσεων και δικαιολογιών – κυρίως “τεχνικού” χαρακτήρα».

Τα πράγματα είναι απλά. Δύσκολα μεν, αλλά απλά: Ο νέος Ποινικός Κώδικας πρέπει να διευρύνει σημαντικά τα όρια του δικαιώματος στην αυτοάμυνα όσων ανθρώπων βρίσκονται εντός της οικίας τους και αντιμετωπίζουν εισβολή ληστών. Επιπλέον, δεν πρέπει να επιτρέπει στους ληστές και τους διαρρήκτες να δικάζονται και ακολούθως να κυκλοφορούν ελεύθεροι για να ξανακάνουν τα ίδια και χειρότερα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα