Πώς «ναυάγησε» το επιτελικό κράτος

Στα λόγια και τα χαρτιά, είναι όλα εντάξει. Στην πράξη αποδεικνύεται το τεράστιο έλλειμμα της κρατικής μηχανής. Αρκούσε μια καταιγίδα για να… βουλιάξει η χώρα μας και να «ναυαγήσει» το επιτελικό κράτος, το οποίο διαφημίζει διαρκώς το σύστημα Μητσοτάκη, δίχως να έχει αποδείξει έστω μία φορά ότι αυτό υπάρχει και λειτουργεί.

Οι προειδοποιήσεις από τους μετεωρολόγους υπήρχαν, οι προγνώσεις ήταν ακριβείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δήλωναν «πανέτοιμοι» να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Και η πραγματικότητα απέδειξε ότι ουδεμία σοβαρή προετοιμασία είχε γίνει. Οι Ελληνες, αυτές τις ώρες που διαρκεί η θεομηνία, έχουν δει -μεταξύ άλλων- λεωφορείο της γραμμής να σκεπάζεται από τόνους νερού κάτω από τη γέφυρα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στην παλιά λεωφόρο Ποσειδώνος, και μαθητές στη Νέα Φιλαδέλφεια να φτιάχνουν γέφυρα από θρανία για να φύγουν από το πλημμυρισμένο σχολείο τους.

Από τη μια άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη, όταν συμβαίνει κάτι έκτακτο, τα πάντα απορρυθμίζονται και το κράτος προσπαθεί να βρει δικαιολογίες για το μπάχαλο. Είναι, άλλωστε, πρόσφατες οι οδυνηρές εμπειρίες από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, όπου κάηκαν πάνω από ενάμισι εκατομμύριο στρέμματα δασών και καλλιεργειών σε συνθήκες άπνοιας.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την κακοκαιρία, επανέλαβε το… κλισέ ότι οι δυνάμεις του κράτους βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα και τήρησε την κυβερνητική παράδοση του αυτοθαυμασμού για κάκιστες επιδόσεις. Η ειρωνεία του πράγματος είναι ότι ο κ. Στυλιανίδης ομιλεί περί «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού», όταν στον νομό Αττικής οι περισσότεροι δρόμοι και λεωφόροι θυμίζουν… λίμνες και ποταμούς, ενώ έχουν πλημμυρίσει σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις πολιτών. Επιπλέον, στην Κέρκυρα κινδύνευσαν άνθρωποι και τη βόρεια Εύβοια οι πυρόπληκτοι παλεύουν για να σώσουν ό,τι έχει απομείνει.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για επικοινωνιακές «νίκες» τέτοιες ώρες είναι αξιοθρήνητη. Ας προσπαθήσουν να παράξουν έργο και όχι εντυπώσεις. Οσα χρήματα κι αν δώσει η κυβέρνηση σε φίλια ΜΜΕ, αυτά δεν αρκούν για να την… ξελασπώσουν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα