«Στασίασε» κατά του σουλτάνου ο Τσαβούσογλου

Απείλησε ευθέως με παραίτηση τον Ερντογάν

Τα… δόντια του στον Τούρκο πρόεδρο φέρεται ότι έδειξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, απείλησε με την παραίτησή του στην περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν «μαζέψει» τη διπλωματική κρίση που προκάλεσε η απόφασή του να κηρύξει personae non gratae τους πρέσβεις δέκα δυτικών χωρών, επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.

Όπως μετέδιδε χθες η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας -ο οποίος βρισκόταν στη Νότια Κορέα το Σάββατο, όταν ο Ερντογάν ανακοίνωνε πως έδωσε εντολή να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι 10 πρέσβεις- φέρεται ότι ζήτησε να συζητήσει κατ’ ιδίαν το ζήτημα με τον Τούρκο πρόεδρο, απευθείας μετά την επιστροφή του από τη Νότια Κορέα.

«Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν personae non gratae, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο» φέρεται ότι είπε ο Τσαβούσογλου στον Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι γι΄ αυτό.

Φυσικά το γεγονός δεν πέρασε στα ψιλά γράμματα, καθώς ο πρόεδρος δεν είναι μαθημένος να του φέρνουν αντιρρήσεις οι αυλικοί του.

Σχετικά με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας Φαχτερίν Αλτούν σχολίασε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διέψευσε ότι τέθηκε θέμα παραίτησής του και καταλόγισε στην DW ότι «επιμένει σε αυτό το ψέμα». «Εάν ο στόχος σας είναι η ενημέρωση, θα ανακαλούσατε αυτή τη δήθεν είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη» πρόσθεσε, κατηγορώντας το μέσο ότι επιδιώκει να «δηλητηριάσει» τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι γεγονός πως ο Ερντογάν αναζητεί βαλβίδα εκτόνωσης στη διπλωματική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό μετρίασε κάπως τη ρητορική του, ήδη από τη Δευτέρα, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη δήλωση των χωρών των 10 πρέσβεων, σύμφωνα με την οποία «παραμένουν δεσμευμένες στις προβλέψεις του 41ου άρθρου της Σύμβασης της Βιέννης» περί μη παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας υποδοχής. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη δήλωση, λέγοντας ότι «οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών έκαναν ένα βήμα πίσω και πιστεύει ότι θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα