Κίσινγκερ: Απαραίτητο να ανοίξουν οι διπλωματικοί δίαυλοι με τη Ρωσία

Ο βετεράνος της διεθνούς διπλωματίας έκανε έκκληση να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση δίχως… γυρισμό στην Ουκρανία, λέγοντας πως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Μόσχα να επιτύχει τους στόχους της με τη χρήση πυρηνικών

Τα λόγια του και η πείρα του στην ανάγνωση των εξελίξεων έχουν πάντα βαρύτητα, καθώς η παρουσία του στη διεθνή εξωτερική πολιτική, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, μετρά δεκαετίες. Ο λόγος για τον βετεράνο της διεθνούς διπλωματίας Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος από το βήμα σεμιναρίου του Council of Foreign Relations -και γνωρίζοντας πως, πέρα από τη Δύση, και το Κρεμλίνο θα τον ακούσει με προσοχή- δεν δίστασε να προειδοποιήσει πως η επιλογή της Ρωσίας να βαδίσει στο επικίνδυνο μονοπάτι της χρήσης πυρηνικών όπλων, στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θα της βγει σε καλό. Τι είπε με λίγα λόγια ο Κίσινγκερ;

Υπογράμμισε πως η Δύση δεν θα μείνει άπραγη αν ο Πούτιν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία και πως η Ρωσία θα χάσει σε έναν συμβατικό πόλεμο! Παράλληλα, σημείωσε πως είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο πια να ανοίξουν ξανά οι διπλωματικοί δίαυλοι με τη Μόσχα, ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση δίχως… γυρισμό. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Ρωσία να επιτύχει τους στόχους της με τη χρήση πυρηνικών βομβών» είπε ο Κίσινγκερ, σύμφωνα με την ιταλική «La Repubblica», σημειώνοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου θα ήταν προτιμότερο να επιτευχθεί «μέσω συμβατικών όπλων και διαλόγου», για να επιτραπεί στο άλλο μέρος να γνωρίζει ξεκάθαρα τι αντιμετωπίζει και επομένως να το έχει υπόψη του στη στρατηγική του αξιολόγηση.

Για τον Κίσινγκερ, μάλιστα, η χρήση πυρηνικών όπλων «θα άλλαζε την ίδια τη φύση των διεθνών σχέσεων με απαράδεκτο τρόπο, γιατί θα άνοιγε την πόρτα στην αδιάκριτη χρήση απεριόριστων τεχνολογιών, τις οποίες καθένας θα προσπαθούσει να χρησιμοποιήσει. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο». Πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, επί προεδρίας Νίξον, η Ρωσία «έχει χάσει τον πόλεμο», αλλά τώρα «πρέπει να αποτρέψουμε την πυρηνική του κλιμάκωση. Θα μπορούσαμε να τη νικήσουμε ακόμη και σε αυτό το σενάριο, αλλά θα ανατρεπόταν η φύση των διεθνών σχέσεων και ολόκληρου του παγκόσμιου συστήματος» και για τον λόγο αυτόν «η διπλωματία πρέπει να επιστρέψει στη δράση».

Την ίδια στιγμή, οι φήμες πως ο Πούτιν θα… πατήσει το κουμπί πληθαίνουν. Οπως έγραφε η βρετανική «Daily Mail», ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται ότι ετοιμάζεται να λάβει την απόφαση για πλήγμα με τακτικά πυρηνικά όπλα μέσα από καταφύγιο μακριά από τη Μόσχα!

Από τη δική του πλευρά το Κρεμλίνο διαμήνυσε και χθες ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη ρητορική περί πυρηνικών που διασπείρουν οι δυνάμεις και οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης της Δύσης, απαντώντας έτσι στο πάγιο πια ερώτημα για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ετοιμάζεται να επιδείξει την προθυμία της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία.

Τέλος, η ρωσική πλευρά ξεκαθάρισε την Τρίτη πως η «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν θα τερματιστεί εάν το Κίεβο αποκλείσει τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται δύο πλευρές για να διαπραγματευτούν». «Είτε θα περιμένουμε για τον σημερινό πρόεδρο να αλλάξει τη στάση του είτε θα περιμένουμε για τον επόμενο πρόεδρο να αλλάξει τη θέση του προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα