Ευρωκοινοβούλιο: Χαστούκι στον Ερντογάν για τις ΑΟΖ

Χαρακτηρίζει παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο και καλεί τις δύο πλευρές να μην υλοποιήσουν τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, καθώς προβλέπει γεωτρήσεις σε ζώνες άλλων χωρών

Αν και δεν αρκεί για να μπει αποφασιστικά φρένο στη διαρκή προκλητικότητα της Αγκυρας, που συμπεριφέρεται σαν μεταοθωμανική, αυτοκρατορική δύναμη, με μπροστάρη τον «σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος… φαντασιώνεται «γαλάζιες πατρίδες», το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο καταγράφεται στα θετικά βήματα από μέρους της Ε.Ε., αν και απομένουν να γίνουν ακόμα περισσότερα και πιο αποφασιστικά.

Συγκεκριμένα, χθες το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε ανοικτά τις Αρχές της Λιβύης να ακυρώσουν το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας – Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με έκθεση για τη Λιβύη, που εγκρίθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές. Βάσει του ψηφίσματος, λοιπόν, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στη μεταγενέστερη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, καθώς προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης σε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

«Η Λιβύη είναι μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα που αντιμετωπίζει μια θεσμική, οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία παρεμποδίζει σοβαρά τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης και εξοργίζει τον λιβυκό λαό. Οι Λίβυοι θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους, χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Μια ειρηνική και δημοκρατική Λιβύη θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός εταίρος για την Ε.Ε., αλλά η ειρήνη και η δημοκρατία δεν θα διαρκέσουν, εάν δεν διασφαλιστούν ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η λογοδοσία όσων έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο εισηγητής της έκθεσης για τη Λιβύη Τζουλιάνο Πιζαπία (σοσιαλιστές, Ιταλία).

«Μην αναμειγνύονται»

Το Κοινοβούλιο προτρέπει συγχρόνως την Ε.Ε. να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα. Για να επιτευχθεί αυτό, τα κράτη-μέλη πρέπει να ενεργήσουν με πιο ενοποιημένο τρόπο και να μιλούν με μία φωνή όταν πρόκειται για τη Λιβύη, αποφεύγοντας τις διάσπαρτες προσεγγίσεις του παρελθόντος.

Προτρέπουν όλους τους εμπλεκόμενους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας, να μην αναμειγνύονται στα της Λιβύης και να απέχουν από την τροφοδότηση εντάσεων μέσω άμεσων και χορηγούμενων στρατιωτικών επεμβάσεων.

Ελεύθερος όμηρος των Τούρκων μετά από 6 μέρες

Τεράστια ταλαιπωρία υπέστη στην Τουρκία ένας 22χρονος Ελληνας από την Αλεξανδρούπολη, τον οποίο κρατούσαν «όμηρο» επί έξι ημέρες οι τουρκικές Αρχές στο τελωνείο, στα Υψαλα, με την κατηγορία της κλοπής. Τελικά αποδεσμεύτηκε από τις τουρκικές Αρχές και συνοδευόμενος από τους γονείς του έφτασε στο σπίτι του, στην Αλεξανδρούπολη.

Η κατάσταση της υγείας του είναι άρτια, ωστόσο η ψυχολογική του κατάρρευση είναι δεδομένη, σύμφωνα με το φιλικό του περιβάλλον.

Τον είχαν συλλάβει και τον έβαλαν σε ένα πάρκο, στην Αδριανούπολη, μαζί με παράτυπους μετανάστες, όπου περίμενε να εξεταστεί από γιατρό στην… ουρά, προφανώς για να τον ταλαιπωρήσουν ακόμη περισσότερο, κάτι που το πέτυχαν, αφού ο 22χρονος επέστρεψε ψυχολογικά ράκος!

Η σύλληψη

Οι Τούρκοι έλεγαν ότι ο 22χρονος βρισκόταν αντιμέτωπος με 10 χρόνια φυλάκιση, μετά τη σύλληψή του στο τελωνείο, στα Υψαλα, απέναντι από εκείνο των Κήπων, για κλοπή, την οποία υποστηρίζει ότι δεν έκανε. Συγκεκριμένα, ο 22χρονος μετέβη το μεσημέρι της Παρασκευής με έναν φίλο του στη γειτονική χώρα για ταξίδι αναψυχής. Στον γυρισμό, στο τελωνείο, οι τουρκικές Αρχές ύστερα από έλεγχο στο όχημά του τού ζήτησαν να βγει από το αυτοκίνητο και προχώρησαν στη σύλληψή του.

Η περιπέτεια τελείωσε, έστω και έπειτα από έξι ημέρες τρομερής ταλαιπωρίας. Η ελληνική πρεσβεία στην Τουρκία όρισε μια δικηγόρο για την υπεράσπιση του 22χρονου, αλλά εκείνη δεν γνώριζε την ελληνική γλώσσα και δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν, αφού δεν μιλούσε ούτε αγγλικά!

Απάντηση στις προκλήσεις της Αγκυρας

Αμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις τουρκικές προκλητικές συκοφαντίες με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου υπογράμμισε πως η Τουρκία ακόμα μία φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της.

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου απάντησε και στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς, που είπε ότι «είναι σοβαρή αντίφαση μια χώρα που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους να συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην ανατολική Μεσόγειο».

«Τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα» ήταν τα ακριβή λόγια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Οι τουρκικές προκλήσεις, όμως, δεν περιορίστηκαν σε αυτά. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη χώρα μας ακόμα και για τη μη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. «Η Ε.Ε. δεν προβαίνει σε απτά βήματα για να ανοίξει τον δρόμο για τις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., ακόμα και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, και υποχωρεί στις πολιτικές χωρών, ιδιαίτερα της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου και της Ελλάδας, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ε.Ε. για τα εθνικά συμφέροντά τους» είπε συγκεκριμένα. Ωστόσο, δεν έμεινε εκεί, αλλά σε ένα ρεσιτάλ θράσους ο υπουργός Εξωτερικών του κράτους που έκανε την Αγια-Σοφιά τζαμί και ασβέστωσε τις αγιογραφίες της κατηγόρησε την Ελλάδα ότι… δεν προσέχει αρκετά την οθωμανική κληρονομιά της. «Το θέμα της προστασίας της οθωμανικής – τουρκικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα έχει τεθεί υπόψη της ελληνικής πλευράς στις διμερείς επαφές μας. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην αποκατάσταση αυτών των έργων και το θέμα αυτό παραμένει στην ημερήσια διάταξη σε πολυμερείς πλατφόρμες» είπε.

Συνάντηση Αναστασιάδη με Στάινμαϊερ

Τετ α τετ με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Σταϊνμάιερ (φωτό) είχε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Επί τάπητος βρέθηκε το Κυπριακό, με τον Κύπριο Πρόεδρο να μεταφέρει την ετοιμότητα της πλευράς της Μεγαλονήσου για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από τις έκνομες ενέργειες.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και για το Μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε στον Γερμανό ομόλογό του τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που πηγάζουν και από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των αιτούντων ασύλου στην Κύπρο ισοδυναμεί με το 6% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενεργειακή κρίση

Στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, με τον Κύπριο Πρόεδρο να υπογραμμίζει πως η ανατολική Μεσόγειος, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη.

Σημειωτέον ότι το ενεργειακό ζήτημα, το Μεταναστευτικό και οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο κυριάρχησαν και στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς που έλαβε χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα