10+1 απαντήσεις για την κατάθεση των πινακίδων!

Ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής πλατφόρμας, θα γίνει φέτος η διαδικασία για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ., οι οποίοι θα τις φυλάσσουν στο σπίτι και δεν θα τις καταθέσουν στην Εφορία

Ηλεκτρονικά θα πραγματοποιηθεί φέτος η διαδικασία κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι θα τις φυλάσσουν στο σπίτι τους και δεν θα τις καταθέσουν στην Εφορία.

Από φέτος η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων MyCAR, με τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να έχουν προθεσμία αιτήσεων δήλωσης ακινησίας έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Για την καλύτερη ενημέρωση των ιδιοκτητών, η ΑΑΔΕ εξέδωσε έναν χρηστικό οδηγό για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας:

Ερώτηση 1: Θέλω να θέσω το όχημά μου σε ψηφιακή ακινησία. Τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση: Συνδέεστε στην ενιαία ψηφιακή πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και συγκεκριμένα στην εφαρμογή MyCAR, με τους κωδικούς TAXISnet. Επιλέγετε ή καταχωρίζετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρίζετε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Δηλώνετε υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

Υποβάλετε την αίτησή σας και, εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης, το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ερώτηση 2: Έχω καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός μου στην αρμόδια ΔΟΥ. Μπορώ να κάνω ψηφιακή άρση της ακινησίας;

Απάντηση: Όχι, θα πρέπει να απευθυνθείτε στη ΔΟΥ σας προκειμένου να υποβάλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματός σας.
Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Ερώτηση 3: Ο χώρος στάθμευσης του οχήματος που έχω δηλώσει κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι πλέον διαφορετικός. Τι κάνω σε αυτήν την περίπτωση;

Απάντηση: Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας ΔΟΥ και να ζητήσετε να προμηθευτείτε πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), προκειμένου να γίνει η μεταφορά του οχήματος στον νέο χώρο.

Ερώτηση 4: Έχω συμπληρώσει λάθος τα στοιχεία στάθμευσης του οχήματος στην αίτηση ψηφιακής ακινησίας. Τι κάνω στην περίπτωση αυτή;

Απάντηση: Εντός της ίδιας ημέρας, το σύστημα σας επιτρέπει να διορθώσετε τη διεύθυνση στάθμευσης. Σε επόμενο χρόνο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στη ΔΟΥ σας.

Ερώτηση 5: Έχω επαγγελματικό όχημα. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία;

Απάντηση: Όχι, η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ.

Ερώτηση 6: Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αποβιώσει και έχει θέσει το όχημα σε ψηφιακή ακινησία οι κληρονόμοι μπορούν να το θέσουν σε ψηφιακή κίνηση;

Απάντηση: Όχι, οι κληρονόμοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη ΔΟΥ του θανόντος.

Ερώτηση 7: Είμαι συνιδιοκτήτης οχήματος. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία ή να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες;

Απάντηση: Όχι. Θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες, είτε πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία είτε πρόκειται να γίνει άρση αυτής. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail, εφόσον έχει δηλωθεί, και, εφόσον συμφωνούν, πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

Ερώτηση 8: Εάν θέλω να κάνω άρση της ψηφιακής ακινησίας, τι κάνω;

Απάντηση: Με τους κωδικούς TAXISnet μπαίνετε στην πλατφόρμα, επιλέγετε το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία, πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος.

Ερώτηση 9: Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, τι επιπτώσεις έχω;

Απάντηση: Στην περίπτωση αυτή αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 €. Σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 € και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Ερώτηση 10: Μπορώ να θέσω όλα τα οχήματά μου σε ψηφιακή ακινησία;

Απάντηση: Μπορείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία όσα οχήματα βρίσκονται στο πληροφοριακό σύστημα οχημάτων της ΑΑΔΕ σε «κίνηση».

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα