Πάνω από 21.000 αιτήσεις για προσωρινή σύνταξη σε 7 μέρες

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να καλυφθούν περίπου 100.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι διαβιούν με μηδενικό εισόδημα

Περισσότερες από 21.286 αιτήσεις υποβλήθηκαν για την προκαταβολή σύνταξης κατά τις πρώτες επτά μέρες λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να καλυφθούν περίπου 100.000-105.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι, αν και έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης εδώ και χρόνα, διαβιούν με μηδενικό εισόδημα, καθώς δεν δικαιούνται την προσωρινή σύνταξη. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Κωστής Χατζηδάκης, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η προκαταβολή σύνταξης και τα αναδρομικά να πιστωθούν στους δικαιούχους έως το Πάσχα.

Τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος δικαιούνται:

• 384 ευρώ εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 μέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 μέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.

• 360 ευρώ εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 μέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

• 384 ευρώ όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, εφόσον πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύι γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ.

• 384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που απαιτούνται.

• 384 ευρώ επιπλέον για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ τους.

Επομένως, όποιος έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από 10 μήνες θα λάβει αναδρομικά 3.600 ή 3.840 ευρώ.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και θα είναι ανοιχτή για αιτήσεις έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται τα παρακάτω στοιχεία:

– Οι κωδικοί ΤAXISnet του αιτούντος.

– Ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ.

– Το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού.

– Ο αριθμός πρωτοκόλλου του αιτήματος συνταξιοδότησης, η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και ο τ. φορέας υποβολής / κατάθεσης του αιτήματος συνταξιοδότησης.

Τα παραπάνω στοιχεία απαιτούνται εφόσον δεν είναι προσυμπληρωμένα στην αίτηση.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα