Άρση εμποδίων για χορήγηση των προσωρινών συντάξεων

Κατατίθεται στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, ενώ οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές ξεπερνούν τις 350.000, με την αναμονή να φτάνει έως και τέσσερα χρόνια

Την άρση περιορισμών για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στους ασφαλισμένους που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης και τη συμμετοχή ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων περιλαμβάνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατίθεται στη Βουλή, κι ενώ οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές ξεπερνούν τις 350.000, με την αναμονή να φτάνει έως και τέσσερα χρόνια.

Ειδικότερα, καταργούνται διατάξεις που έβαζαν φραγμό στη χορήγηση προσωρινών συντάξεων και είχαν ως συνέπεια από τους περίπου 140.000 ασφαλισμένους που περιμένουν αυτή την περίοδο να λάβουν σύνταξη, προσωρινή να χορηγείται μόνο σε 40.000. Το ύψος της προσωρινής σύνταξης ανέρχεται σε: α) Για τους μισθωτούς το 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους δώδεκα μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης. β) Για τους αυτοτελώς απασχολουμένους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ το 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των δώδεκα τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης. Ως μέσο, μηνιαίο εισόδημα νοείται αυτό το οποίο προκύπτει από το πηλίκο του συνόλου των τρεχουσών εισφορών κύριας ασφάλισης που καταβλήθηκαν κατά τους μήνες αυτούς διαιρούμενου διά του 20% και διά του δώδεκα.

Επίσης, η τροπολογία μειώνει με έμμεσο τρόπο τα πλαφόν που ισχύουν σήμερα σε ό,τι αφορά τις οφειλές των ασφαλισμένων. Έτσι, ορίζει ότι η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το συνολικά οφειλόμενο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο αίρεται ο επιμερισμός των οφειλών σε αρχικό κεφάλαιο και προσαυξήσεις, που μείωνε έμμεσα το πλαφόν στις 14.000 ευρώ.

Ιδιώτες στις συντάξεις

Εμμένοντας σε μία πρωτοβουλία που θα έχει αμφίβολο αποτέλεσμα, ο κ. Χατζηδάκης εισάγει τη συμμετοχή πιστοποιημένων ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών στην απονομή των συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα προβλέπει ότι οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα προβαίνουν σε προκαταρκτικές διαδικασίες, όχι όμως στην τελική υπογραφή για την έκδοση των αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, θα διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης και θα εκδίδουν σχετική βεβαίωση, θα διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη οφειλομένων, θα υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου, θα συντάσσουν σχέδιο απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το ύψος της αμοιβής των ιδιωτών δεν περιλαμβάνεται, τεχνηέντως, στην τροπολογία, αλλά παραπέμπεται στην έκδοση υπουργικής απόφασης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα