Ακίνητα: «Δεύτερη ευκαιρία» σε ιδιοκτήτες για να διορθώσουν Ε9 και να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Μια «δεύτερη ευκαιρία» έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν το Ε9 και να γλιτώσουν πρόσθετους φόρους, ενώ θα μειώσουν και τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλουν από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, όσοι ιδιοκτήτες έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις στην ακίνητη περιουσία τους μπορούν να τα διορθώσουν στο Ε9, καθώς οι όποιες μεταβολές έχουν πραγματοποιηθεί εντός του 2021 δηλώνονται στην ΑΑΔΕ έως το τέλος Μαΐου 2022.

Όσοι αποκτούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα ή θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους θα υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) και θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

1. Επιλέξτε το έτος για το οποίο θέλετε να υποβάλετε Ε9. Επιλέξτε το πεδίο «Δημιουργία δήλωσης Ε9» για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

2. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.). Επίσης απαιτείται γεωγραφικός εντοπισμός του ακινήτου μέσω επιλογής του νομού, του δημοτικού διαμερίσματος και των δρόμων του οικοδομικού τετραγώνου ή μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

4. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9 ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Θα πρέπει να συμπληρωθούν τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε αποθηκεύεται προσωρινά.

9. Οταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και αν επιθυμείτε μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα