Τέλος χρόνου για το «σβήσιμο» του τέλους επιτηδεύματος

Ελάχιστα 24ωρα απομένουν για όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες επιθυμούν να υποβάλουν ενστάσεις για το έτος 2022, καθώς προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, αλλά δεν έλαβαν το σχετικό μήνυμα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ότι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Οι ενστάσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023 για να γλιτώσουν το «χαράτσι», που κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ και καταβάλλεται σε ετήσια βάση.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που πληρούν τα κριτήρια, αλλά δεν έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο που υπάρχει στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για να ακολουθήσει η εξέταση από ειδική επιτροπή, που θα συσταθεί από τον γενικό γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, επί ποινή απαραδέκτου της ένστασης, να συνυποβάλλουν με το έντυπο -σε ηλεκτρονική μορφή- όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης.

Η απόφαση, που εκδίδεται από την Επιτροπή Ενστάσεων, κοινοποιείται στην επιχείρηση και γνωστοποιείται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», το οποίο αποστέλλει για τις περιπτώσεις αυτές επικαιροποιημένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Η ανεξάρτητη Αρχή αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις επιχειρήσεις των οποίων η ένσταση γίνεται αποδεκτή.

Εάν κατά τον χρόνο λήψης του ηλεκτρονικού μηνύματος από την ΑΑΔΕ οι δικαιούχοι έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους, υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το έτος αυτό.

Επίσης, οι επιχειρήσεις οι οποίες είχαν ήδη υποβάλει τη φορολογική δήλωση όταν έλαβαν το μήνυμα της ΑΑΔΕ θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα