Χάος με την εξίσωση ρεύματος για… Αϊνστάιν

Επιστολές σε όλες τις εταιρίες θα στείλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε μια προσπάθεια να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο με τα νέα τιμολόγια

Επιστολές σε όλες τις εταιρίες θα στείλει τις επόμενες ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων, σε μια προσπάθεια να ξεδιαλύνει το εξαιρετικά θολό τοπίο γύρω από τα νέα τιμολόγια και να διασφαλίσει κατά το δυνατόν τον ορθό τρόπο εφαρμογής τους και τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών. Αυτό συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και τον παρόχων, παρουσία εκπροσώπων του ΥΠΕΝ, εν όψει της κατάργησης των επιδοτήσεων και της νέας εμπορικής πολιτικής που τίθεται σε ισχύ από αρχές του έτους.

Η Ρυθμιστική Αρχή και οι εταιρίες προσπάθησαν να βρουν κοινή γραμμής πλεύσης, ώστε η μετάπτωση στο νέο καθεστώς να γίνει όσο γίνεται πιο ομαλά για τους καταναλωτές, μετά τον καταιγισμό ενημερώσεων που λαμβάνουν από τους προμηθευτές τους. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε πάντως ότι υπάρχουν αρκετά τεχνικά ζητήματα εφαρμογής, για τα οποία είτε υφίστανται διαφορετικές ερμηνείες και διχογνωμίες στο θεσμικό πλαίσιο είτε χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων.

Κοινώς, ακόμα και οι προμηθευτές βρίσκονται σε σύγχυση για τα πράσινα, κίτρινα, πορτοκαλί και μπλε τιμολόγια, που θα μπουν στη ζωή μας από την 1η Ιανουαρίου, με τον τρόπο υπολογισμού να παραπέμπει σε μαθηματική εξίσωση για λύτες επιπέδου… Αϊνστάιν. Τελικά, αποφασίστηκε οι προμηθευτές να κοινοποιήσουν στη Ρυθμιστική Αρχή τις ενημερωτικές επιστολές, καθώς και τα στοιχεία της διαφημιστικής καμπάνιας που χρησιμοποιούν προκειμένου να ελεγχθούν. Εφόσον διαπιστωθούν παρεκκλίσεις από τη νομοθεσία, τονίζεται ότι θα επιβληθούν και οι σχετικές κυρώσεις.

«Δεν πλήττει τον ανταγωνισμό»

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης χαρακτηρίζει «εκ του πονηρού» τις αντιδράσεις κάποιων προμηθευτών για το νέο «πράσινο» τιμολόγιο ρεύματος. «Το πράσινο τιμολόγιο δεν πλήττει τον ανταγωνισμό, πλήττει εκείνους που δεν θέλουν τον ανταγωνισμό» σημειώνει ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας πως το 2024, υπό την πίεση του ανταγωνισμού, αφαιρώντας τις οριζόντιες επιδοτήσεις θα έχουμε παρεμφερείς τιμές με τις σημερινές.

«Οι αντιδράσεις προέρχονται -κατά κύριο λόγο- από κάποιους παρόχους οι οποίοι δεν επιθυμούν να έχουν το πράσινο τιμολόγιο. Σε αυτό, οι τιμές -για πρώτη φορά- θα συγκρίνονται ευθέως και χωρίς καμία δυνατότητα απόκρυψης του ποιος είναι στην ουσία ο πιο φθηνός μεταξύ των παρόχων. Αυτό, δηλαδή ο ανταγωνισμός, κάποιους που είχαν συνηθίσει αλλιώς τους ενοχλεί» επισημαίνει ο υπουργός. Υποστηρίζει πως, αντί να βλέπει δεκάδες διαφορετικά τιμολόγια, ο καταναλωτής θα βλέπει τα ίδια τιμολόγια, αλλά σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Αν είναι σταθερά θα έχουν μπλε χρώμα, αν είναι κυμαινόμενα, εξαρτώνται δηλαδή από το κόστος του ρεύματος στη διάρκεια του επόμενου μήνα, θα είναι κίτρινα και αν είναι δυναμικά, για όσους έχουν «έξυπνο» μετρητή, θα έχουν πορτοκαλί χρώμα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα