Με τις ψήφους της Ν.Δ. το νέο φορολογικό

Με την κυβέρνηση να μην κάνει βήμα πίσω και την αντιπολίτευση σύσσωμη να καταγγέλλει με σφοδρότητα τις προωθούμενες διατάξεις

Με την κυβέρνηση να μην κάνει ούτε μισό βήμα πίσω και την αντιπολίτευση σύσσωμη να καταγγέλλει με σφοδρότητα τις προωθούμενες διατάξεις, με αιχμή εκείνες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό ως αναμενόταν μόνο με τις ψήφους της συμπολίτευσης. Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου ψήφισαν οι 158 της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το καταψήφισαν 140 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η ονομαστική ψηφοφορία διεξήχθη ύστερα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Λίγες μόλις ώρες πριν από την ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής και υπό το βάρος των αντιδράσεων στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών, το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε βελτιωτικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο. Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε συνολικώς τέσσερις νομοτεχνικές βελτιώσεις. Ειδικότερα, εξαιρούνται από το τεκμήριο τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

«Μιλάγαμε για 1.800 επιχειρήσεις και με έσοδα τα οποία θα ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένα. Οι επιβαρύνσεις ήταν 35 ευρώ, 70 ευρώ, 120 ευρώ ετησίως. Για τέτοιου είδους επιβαρύνσεις μιλούσαμε. Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση αποφασίζει να τα εξαιρέσει» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μάλιστα θα υπάρξει ειδική εξαίρεση από την επιβάρυνση λόγω του κριτηρίου τζίρου για τα περίπτερα, επειδή εμπορεύονται προϊόντα με χαμηλό περιθώριο κέρδους. Θα υπάρξει επίσης εξαίρεση για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που συνεργάζονται με έως δύο εταιρίες, οι οποίοι προσομοιάζουν με το καθεστώς των εργαζομένων με μπλοκάκι. «Υπάρχει μια ομοιότητα με τους εργαζομένους με μπλοκάκια και γι’ αυτό θα υπάρξει και εκεί εξαίρεση» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Για τα ταξί, όσοι έχουν μερίδιο μέχρι 25% το τεκμήριο θα εφαρμόζεται μειωμένο κατά 50%.

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, εφεξής το βάρος και από την ΑΑΔΕ θα δοθεί στους ελέγχους, στοχεύοντας στα «μεγάλα ψάρια». Μάλιστα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση και ανοχή σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση των POS. Οι παραπάνω βελτιώσεις σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου, ούτε μπορούν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις που υπήρξαν. Οσο για τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, ανέφερε πως οι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή αποδίδουν και τα φορολογικά έσοδα έρχονται κυρίως από τους ελέγχους στα «μεγάλα ψάρια». «Τα αποτελέσματα είναι απτά, είναι συγκεκριμένα και δεν έρχονται από τα “μικρά ψάρια”, έρχονται από τα “μεγάλα ψάρια” και αυτό συμβαίνει επειδή εμείς στηρίζουμε την ΑΑΔΕ» υποστήριξε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα