Οι μισοί Ελληνες χωρίς διακοπές λόγω της ακρίβειας

«Καίνε» οι τιμές σε εισιτήρια και διαμονή. Τι δείχνει η έρευνα του ΙΕΛΚΑ για τις προθέσεις των Ελλήνων αυτό το καλοκαίρι

Μόνο ένας στους δύο Ελληνες θα κάνει διακοπές το φετινό καλοκαίρι λόγω του αυξημένου κόστους σε εισιτήρια και διαμονή, γεγονός που αποτυπώνει την ανάγκη περικοπής δαπανών από τα νοικοκυριά προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες ακρίβειας.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που μεταξύ άλλων αφορούσε την αντιλαμβανόμενη επίδραση των ανατιμήσεων στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα, ένας στους τρεις δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες, έξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος το καλοκαίρι θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ τέσσερις στους 10 ότι θα είναι μειωμένες άνω του 50%. Οι βασικοί λόγοι είναι τα αυξημένα κόστη σε εισιτήρια (50%) και διαμονή (48%), όπως και το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα λόγω ανατιμήσεων.

Παράλληλα, καταγράφονται σημαντικές αλλαγές το τελευταίο διάστημα στις καταναλωτικές συνήθειες σε διάφορες περιοχές συμπεριφορών, οι οποίες αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ξεκάθαρα μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων. Οπως φαίνεται, μεγαλύτερη είναι η πίεση στη μείωση των δαπανών για βασικές υπηρεσίες και λιγότερη για βασικά αγαθά. Συγκεκριμένα:

• Το 71% (έναντι 75% το 2023) του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά.

• Το 55% (έναντι 54% το 2023) δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.

• Το 49% (έναντι 48% το 2023) του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

• Το 42% (έναντι 49% το 2023) δηλώνει ότι έχει αλλάξει μάρκα-επωνυμία προϊόντος.

• Το 27% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του.

• Το 27% (έναντι 32% το 2023) έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.

• Το 16% (έναντι 17% το 2023) δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσει το εισόδημά του.

Μόλις 3% του κοινού δηλώνει ότι δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα