Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, ωστόσο η απραξία αυτή συνοδεύεται από έντονη αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι από τον Σεπτέμβριο. Οι νέες εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν και πάλι «σύννεφα» πάνω από την πορεία του πληθωρισμού, ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Παρά την προηγούμενη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, η ηγεσία της ΕΚΤ εμφανίζεται εγκλωβισμένη στις εξελίξεις, καθώς η προσωρινή συμφωνία ΗΠΑ και Ιράν κατέρρευσε γρήγορα μετά από νέες εκατέρωθεν επιθέσεις. Η ακύρωση του μνημονίου κατανόησης οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου μπρεντ ξανά στα 85 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 20% μέσα σε λίγες ημέρες.
Η Φρανκφούρτη περιορίζεται για άλλη μια φορά σε ρόλο παρατηρητή των τιμών της ενέργειας, την ώρα που το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι παράγοντες συγκράτησης των τιμών εξαντλούνται. Με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να έχει ήδη καταγράψει μείωση κατά το πρώτο τρίμηνο, οι οριστικές αποφάσεις μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο, με την κεντρική τράπεζα να παραμένει σε στάση αναμονής, εξαρτώμενη απόλυτα από τα επόμενα στοιχεία της Eurostat.
