Όλο το πρόγραμμα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το ηρωικό 1821

Σήμερα η υποδοχή και ξενάγηση των επίσημων προσκεκλημένων στην Εθνική Πινακοθήκη, αύριο η στρατιωτική παρέλαση

Στην Ελλάδα αναμένονται σήμερα για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, η Γαλλίδα υπουργός Aμυνας Φλοράνς Παρλί και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Τους επίσημους προσκεκλημένους θα υποδεχτούν στις 18.15 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο πρωθυπουργός, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα θα δώσουν σύντομες ομιλίες. Θα παρευρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον κ. Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονάβ, η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη με τον σύζυγό της Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Ζαν Λικ Μαρτινέζ. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει ξενάγηση των προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Το επίσημο δείπνο θα δοθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 20.30. Αύριο οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί με την τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή. Μετά τη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση, η οποία, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, παρά την πανδημία που μαστίζει όλη την υφήλιο θα είναι αντάξια της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Ενδεικτικά στην παρέλαση θα λάβουν μέρος:

  • Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.
  • Παιδιά με παραδοσιακές στολές.
  • Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.ά.)
  • Έφιππο τμήμα.
  • Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές Ναύτη.
  • Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς. Μεταξύ άλλων θα παρελάσει επετειακό άρμα μάχης και συστήματα μη επανδρωμένων αεροχημάτων (SPERWER).
  • Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα PATRIOT και «ΒΕΛΟΣ».
  • Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.
  • Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • Διελεύσεις αεροπορικών μέσων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων θα διέλθουν Ε/Π NH-90 και KIOWA WARRIOR, αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P-3B, ενώ μαζί με τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα εκτελέσουν διέλευση σχηματισμοί F-16 USAF (Ην. Πολιτείες), RAFALE (Γαλλία) και VOYAGER (Ηνωμένο Βασίλειο).

Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων καθώς και ελλιμενισμός μονάδων του Ναυτικού σε όλη την επικράτεια. Στις δοκιμαστικές παρελάσεις και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης την 25η Μαρτίου έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας Covid-19.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα