Το τηλεφώνημα του Μπάιντεν! Θερμό μήνυμα και για την Επανάσταση του 1821

Συνομίλησε χθες επί 30 λεπτά με τον Μητσοτάκη σε πολύ καλό κλίμα

Αργά χτες το βράδυ, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επικοινωνία των δύο ανδρών αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική από την ελληνική πλευρά, αφού, όπως με νόημα τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, προηγείται χρονικά της αντίστοιχης με τον Ταγίπ Ερντογάν. Θεωρείται ότι αυτή η επιλογή του Αμερικανού προέδρου δίνει το μήνυμα «προτεραιότητας» της χώρας μας έναντι της Τουρκίας, παρά τις συνεχείς διπλωματικές προσπάθειες της τελευταίας να αποκαταστήσει τους διαύλους επικοινωνίας με την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Σύμφωνα με πληροφορίες της ελληνικής πλευράς, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και κράτησε περίπου 30 λεπτά.

Ο Τζο Μπάιντεν φέρεται ότι εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες της χώρας μας, που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος αναμενόταν να γίνουν γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν ιδιαίτερα ένθερμος και στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τονίζοντας: «Επί των ημερών μου οι σχέσεις ΕλλάδαςΗΠΑ θα είναι ισχυρότερες από ποτέ».

Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, την 25η Μαρτίου, που τη χαρακτήρισε την ημέρα της ελληνικής ανεξαρτησίας, γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. «Οι ιδρυτικοί πατέρες του έθνους μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας για να διαμορφώσουν το Σύνταγμά μας» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. Στάθηκε μάλιστα στις σχέσεις του με τη χώρα μας στο παρελθόν, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας του είχε το προνόμιο να συνεργαστεί στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς αλλά και σε αυτές με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, μιλώντας για «φιλίες που κράτησαν μια ζωή» και κάνοντας ειδικά αναφορά στον Πολ Σαρμπάνη, που πρόσφατα έφυγε από την ζωή.

«Από νεαρή ηλικία θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινότητα – την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας» πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα