Κόλαση και στην Ηλεία με εγκλωβισμένους κατοίκους και δεκάδες σπίτια στις φλόγες

Με εκατοντάδες κατοίκους εγκλωβισμένους σε κοινότητες της Ηλείας, δεκάδες σπίτια να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες και αμέτρητες δασικές και αγροτικές εκτάσεις να έχουν γίνει κάρβουνο, συνεχίζονταν ως αργά χθες οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων που μαίνονταν ανεξέλεγκτα.

Τα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα απειλούσαν το ένα την περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο την κοινότητα Λάλα, όπου καίγονταν σπίτια και επιχειρήσεις. Στη μάχη της κατάσβεσης είχαν ριχτεί 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων, ενώ από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά έξι ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη, ώσπου να πέσει το σκοτάδι.

Στις δυνάμεις πυρόσβεσης σήμανε συναγερμός, όταν περίπου 150 άτομα εντοπίστηκαν εγκλωβισμένα στο χωριό Κλαδέος στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, με τη φωτιά να φτάνει σε απόσταση αναπνοής έχοντας ως σύμμαχο τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

Οι φλόγες είχαν εισβάλει και στο χωριό Πεύκες, όπου καίγονταν σπίτια και περιουσίες. Ακόμη 20 άτομα εγκλωβίστηκαν για περίπου μιάμιση ώρα, ενώ, σύμφωνα με έναν κάτοικο της περιοχής, αρκετοί κινδύνεψαν την ώρα που οι φλόγες εισέβαλαν στις γύρω αυλές.

«Η φωτιά ερχόταν προς το μέρος μας με άγριες διαθέσεις. Με ιδιωτικά μέσα και με τη συνδρομή των αστυνομικών που ήρθαν στη συνέχεια καταφέραμε να ανοίξουμε τον δρόμο. Αυτοί που μείναμε πίσω έτυχε και είχαμε υδροφόρες. Τα λεπτά περνούσαν απελπιστικά» επισήμανε.

Σύμφωνα με το patrisnews.gr, αρκετοί οικισμοί έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Νωρίτερα, χθες το μεσημέρι, δύο κάτοικοι της Αρχαίας Ολυμπίας που συμμετείχαν στην κατάσβεση τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας, ο ένας με ελαφρά εγκαύματα, ενώ ο άλλος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα λόγω της εισπνοής καπνού. Ενα πυροσβεστικό όχημα κόλλησε στις λάσπες και οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν, καθώς οι φλόγες τούς πλησίαζαν.

Συνολικά έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν προληπτικά 29 περιοχές, η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα, Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Ανω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λιναριά, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα, Βασιλάκι, Υψηλό, Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, και Κλαδέος.

«Γίνεται μετ’ εμποδίων η προληπτική εκκένωση αρκετών κοινοτήτων, αφού δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που θέλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με σκοπό να προσπαθήσουν να τα προστατέψουν από τη φωτιά» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και χαρακτήρισε την κατάσταση πολύ δύσκολη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα