Μάτι: Στο εδώλιο Δούρου – Ψινάκης και άλλοι 25 για την τραγωδία!

Παραπέμπονται σε δίκη μαζί με τον εν ενεργεία αρχηγό της Πυροσβεστικής για τους τραγικούς χειρισμούς τους

Το απόλυτο μπάχαλο ενός διαλυμένου κρατικού μηχανισμού, ο οποίος αδυνατεί να συντονίσει τις υπηρεσίες του, αιφνιδιάζεται και αμελεί να σώσει τις 102 ψυχές που χάθηκαν στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, περιγράφει στις περισσότερες από 600 σελίδες της πρότασής του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης, ζητώντας την παραπομπή 27 κατηγορουμένων σε δίκη. Την ίδια στιγμή, όμως, ρίχνει τους κατηγορουμένους «στα μαλακά», καθώς προτείνει να δικαστούν για πλημμελήματα, και όχι σε βαθμό κακουργήματος, όπως είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης.

Ο εισαγγελέας ζητεί να καθίσουν στο σκαμνί σχεδόν όλοι όσοι διώχθηκαν αρχικά από την Εισαγγελία. Ανάμεσά τους είναι η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο νυν αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης και άλλοι αξιωματούχοι από τις δημοτικές Αρχές της περιοχής, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία. Τα αδικήματα που ζητεί ο εισαγγελέας να τους αποδοθούν είναι σε βαθμό πλημμελήματος, ρίχνοντας κατακόρυφα το πλαίσιο ποινής σε σχέση με το κακούργημα που ήθελε ο ανακριτής. Προτείνει να δικαστούν για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή. Μαζί τους στο εδώλιο θα καθίσει και ο 65χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς και κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια.

Αν είχε αποδοθεί ανθρωποκτόνος πρόθεση από την Εισαγγελία, τότε θα μιλούσαμε για πολυετείς καθείρξεις έως και ισόβια. Με τα πλημμελήματα, όμως, η ανώτερη ποινή για την ανθρωποκτονία κατά συρροή είναι τα οκτώ χρόνια!

Στην άνω των 600 σελίδων πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας περιγράφει αναλυτικά και με κάθε λεπτομέρεια τις συνθήκες που οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς, η οποία άφησε πίσω της 102 νεκρούς και τουλάχιστον 32 τραυματίες. Περιγράφοντας όσα διαπίστωσε για τη δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού, επισημαίνει «συνδυαζόμενες, συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα». Ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης επισημαίνει:

• Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση.
• Η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής.
• Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέτα.
• Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.
• Άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.
• Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης.
• Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση.
• Ανετοιμότητα και βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο τραγικό αποτέλεσμα της πυρκαγιάς.

Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής περιγράφεται με γλαφυρό ύφος ότι τα αίτια της τραγωδίας «ανάγονται στη σύγχυση, έλλειψη σχεδιασμού, συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών Αρχών, που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων, αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».

Η Εισαγγελία θεωρεί πολύ σημαντική την υπόθεση, προκειμένου να δικαιωθούν όσο το δυνατόν οι άνθρωποι που χάθηκαν, οι συγγενείς τους, όσοι τραυματίστηκαν και όσοι είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη, και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις.

Επισημαίνεται ότι στην Εισαγγελία εκκρεμεί ακόμη μία ανοιχτή δικογραφία, η οποία αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την πύρινη λαίλαπα και την απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα