Υπερδιπλασιάζεται η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος

Πόσα γλιτώνουν οι καταναλωτές

Από τον Β. Παπακωνσταντόπουλο

Τον υπερδιπλασιασμό της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της ενεργειακής ακρίβειας.

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, ενώ η στήριξη επεκτείνεται και στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, με πεντάμηνη αναστολή της πληρωμής των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Η αύξηση της επιδότησης έρχεται εν όψει του δεύτερου μεγάλου κύματος ανατιμήσεων που θα πλήξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο έκλεισε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στα 198,32 ευρώ ανά μεγαβατώρα, υψηλότερη σχεδόν κατά 50% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Προς το παρόν, πάντως, οι καταναλωτές δεν έχουν καρπωθεί την κρατική επιδότηση για τον Οκτώβριο, με το ΥΠΕΝ να επισημαίνει πως οι εκκαθαριστικοί που είχαν φτάσει στο τέλος Οκτωβρίου δεν πρόλαβαν να ενσωματώσουν την κρατική επιδότηση, κάτι που θα γίνει στους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Τα μέτρα, λοιπόν, που ανακοίνωσε χθες ο κ. Σκρέκας περιλαμβάνουν τα εξής: Αυξάνεται από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα το ύψος της κρατικής επιδότησης σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300kWh, για τις καταναλώσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Για τους δικαιούχους κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, το ύψος της επιδότησης για την ίδια χρονική περίοδο διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα από 24 ευρώ.

Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου αναστέλλεται η χρέωση των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με το μέτρο αυτό, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικών MWh τον μήνα θα έχει μείωση στον λογαριασμό του που θα κυμανθεί από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα.

Τα τέλη χρήσης θα επιβληθούν σταδιακά από το επόμενο έτος, όταν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωστοποίησε επίσης ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα και για τη στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων που πλήττονται από τη διεθνή κρίση στην ενέργεια.

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών, από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Μάρτιο 2022, η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης: βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής τάσης, βιομηχανικές χρήσεις μέσης τάσης και λοιπές χρήσεις μέσης τάσης.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο αυτήν για τις εν λόγω επιχειρήσεις ανέρχονται σε 63.000.000 ευρώ. Οι χρεώσεις θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού.

Για τη χρηματοδότηση των νέων μέτρων, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια που θα προέλθουν από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ανέλθουν σε 620.000.000 ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021.

«Με την επέκτασή τους, το μήνυμα είναι σαφές: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία, προκειμένου να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας και κανένα νοικοκυριό απροστάτευτο απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που πλήττει την Ευρώπη» σχολίασε ο κ. Σκρέκας.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα