Οι ΗΠΑ βρήκαν τρόπο να δώσουν F-16 στην Τουρκία

Έτοιμη η φόρμουλα για την πώληση των μαχητικών σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας – Πώς θα πειστεί ο Μενέντεζ

Η έκθεση του Κογκρέσου για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που παραδόθηκε προς έγκριση και συνέπεσε με την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον, με ψευδή στοιχεία προσπαθεί να κάμψει τις αντιστάσεις και το βέτο που έχει προβάλει ο γερουσιαστής Μενέντεζ για την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Στις συνομιλίες των YΠΕΞ Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου η τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι ο Ερντογάν θα προτιμούσε την ομαλή έγκριση παραχώρησης των F-16 μέσω Κογκρέσου και όχι με υπέρβασή του, μέσω Προεδρικού Διατάγματος, γι’ αυτό η Τουρκία δέχεται να μη χρησιμοποιήσει τα τουρκικά F-16 εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ ή της Δύσης. Μετά τις διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον και σε συνδυασμό με την έκθεση του Κογκρέσου ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν διατύπωσε ως εξής τη «μαγική φόρμουλα» για να ξεκλειδώσει η πώληση των F-16: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διαβεβαιώσει τον Μενέντεζ ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα (μεταξύ άλλων και F-16) θα χρησιμοποιηθούν μόνο για επιχειρήσεις out of NATO area (εκτός περιοχής ΝΑΤΟ).

Η θέση αυτή μπορεί να καλύψει πλήρως τον γερουσιαστή Μενέντεζ. Και φαινομενικά δείχνει να ικανοποιεί και τις ελληνικές θέσεις. Ομως, στην περίπτωση που γίνει τελικώς δεκτή από το Κογκρέσο αυτή η διατύπωση, τότε θα έχει εξαπατηθεί ο γερουσιαστής Μενέντεζ, δεν θα σταματήσουν οι τουρκικές επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας και θα έχουν τιναχτεί στον αέρα η ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά συμφέροντα. Η αμερικανική θέση είναι αποκλειστικά και μόνο σε βάρος της Ελλάδας.

Και τούτο διότι, σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση, την οποία παρουσιάζει αναλυτικά αύριο η «κυριακάτικη δημοκρατία», χαρακτηρίζει Γαύδο, Χρυσή, Κουφονήσι, Δία, Δραγονάδα, Ελάσσα, στην περιοχή της Κρήτης, Αστακίδα, Ζαφορά, Παχεία, Μακρά, στην περιοχή της Καρπάθου, Στεφανία, Ποντικούσα, Γιαλί, Ιμια, Ψέριμο, Λειψούς, Φαρμακονήσι, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Αγρελούσα, Χταπόδια, Μελαμπιούς, Δονούσα, Καλόγερους, Αντίψαρα, Οινούσσες, Τζουράφα, Στρογγύλη και Χήνα, δηλαδή ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, disputed (διαφιλονικούμενα) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με άλλα λόγια δεν ανήκουν στην Ελλάδα. Ετσι, η Τουρκία θα μπορεί να κάνει επιχειρήσεις στα νησιά και στις νησίδες αυτές, καθόσον ως disputed (διαφιλονικούμενα) ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία δεν αποτελούν «ΝΑΤΟ area», δηλαδή νατοϊκή περιοχή.

Με την απεικόνιση τω νήσων και νησίδων και βραχονησίδων στον αμερικανικό χάρτη αποδεικνύονται τα ακόλουθα: Οι νησίδες και η Γαύδος στην περιοχή της Κρήτης χαρακτηρίζονται αδέσποτες χωρίς ιδιοκτησιακό καθεστώς, για να ικανοποιήσουν την τουρκική θέση νομιμοποίησης της τουρκολιβυκής ΑΟΖ. Και τούτο διότι η τουρκολιβυκή ΑΟΖ επικαλύπτει τις βραχονησίδες σε όλη την ανατολική Κρήτη.

Οι συνεχείς υπερπτήσεις της Τουρκίας εστιάζονται κυρίως στις Οινούσσες, οι οποίες απέχουν δύο ν.μ. από την Τουρκία, καθώς επίσης στους Αρκιούς, στο Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, όπου σε καθημερινή βάση τα τουρκικά UAV παρελαύνουν στην ελληνική κυριαρχία, με την κυβέρνηση να παριστάνει τον ορεσίβιο παρατηρητή.

Αντίψαρα και Τζουράφα αποτελούν τουρκικούς στόχους σε βάρος της Ελλάδας και λόγω εγγύτητας με την Τουρκία υπάρχουν σχεδόν καθημερινές υπερπτήσεις αμφισβητώντας εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία. Παρατηρείται ότι από την Κρήτη μέχρι την Αστυπάλαια και από νοτίως Κω μέχρι Ικαρία και Σάμο όλα τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που αναφέρθηκαν, η έκθεση του Κογκρέσου τα χαρακτηρίζει μη ελληνικά (disputed), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ορέξεις της Αγκυρας, αν ενδεχομένως έπειτα από μια πενταετία αποκτήσει στρατιωτική υπεροχή η Τουρκία.

Ενα άλλο παράδοξο υπέρ της Τουρκίας είναι το γεγονός ότι δύο βραχονησίδες νοτίως της Ρόδου χαρακτηρίζονται μη ελληνικές και κυρίως η μεγαλύτερη βραχονησίδα Χήνα. Με αυτήν την ενέργεια των ΗΠΑ νομιμοποιείται και το τουρκικό τμήμα της τουρκολιβυκής ΑΟΖ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα