Ο Μητσοτάκης στη γραμμή Πορτοσάλτε

Χαρακτήρισε «θυσία» την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, ενώ περίσσεψαν τα χαμόγελα και η αυταρέσκεια

Εκτός τόπου και χρόνου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνε να μην έχει αντιληφθεί ακόμα τι ακριβώς έγινε στα Τέμπη, την οργή του κόσμου και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησής του.

Μιλώντας σε μερικές δεκάδες οπαδούς του το Σάββατο, έξω από καφετέρια στο Μαρούσι, σε ένα απολύτως προστατευμένο περιβάλλον από αστυνομικούς των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ, χαρακτήρισε -στη γραμμή των δημοσιογράφων του Σκάι Πορτοσάλτε, Τσίμα και Χιώτη- «θυσία» το έγκλημα στα Τέμπη, με τους 57 νεκρούς, ενώ περίσσεψαν τα χαμόγελά του και οι αυτάρεσκες δηλώσεις του, λίγο μετά τη στιγμή που μια γυναίκα μέσα από το πλήθος τού φώναξε «Μητσοτάκη, κάθαρμα», για να φυγαδευτεί σηκωτή από τους άνδρες της ασφάλειάς του.

Ο πρωθυπουργός είπε πως «η καλύτερη δικαίωση για τη θυσία αυτών των παιδιών είναι να εξασφαλίσουμε ότι αυτό το οποίο έγινε στα Τέμπη δεν θα ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας», μια φράση που έφερε την άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης. Και όχι μόνο αυτό, αλλά χθες σε ανάρτησή του στο facebook σημείωσε, ο αμετανόητος, ακόμα μία φορά πως είναι «προσωπικό μου στοίχημα να βρούμε τη λύση για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο ποτέ», λες και δεν κυβερνάει ο ίδιος τη χώρα τέσσερα ολόκληρα χρόνια τώρα, λες και δεν είχε υποσχεθεί, με μεγάλα και παχιά λόγια, και το 2019 τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των υποδομών του. Στην ίδια ανάρτηση επιχειρεί να διορθώσει το ατόπημά του περί «θυσίας» και υπογραμμίζει ότι θεωρεί «απολύτως λογική την αντίδραση του κόσμου για τον τόσο άδικο θάνατο 57 ανθρώπων.

Ακούω και συμμερίζομαι απολύτως το ομόθυμο κοινωνικό αίτημα: να σαρωθεί επιτέλους ό,τι κρατάει την Ελλάδα πίσω, να αλλάξουμε πιο γρήγορα πιο πολλά, ώστε να έχουμε μια χώρα που μας αξίζει. Εχω την υποχρέωση να μετατρέψω αυτά τα συναισθήματα σε δημιουργική δράση. Και αυτό σκοπεύω να κάνω». Εντονες ήταν οι αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με την εκπρόσωπο Τύπου Πόπη Τσαπανίδου να τονίζει πως «η αδιανόητη αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε “θυσία των παιδιών στα Τέμπη”, για την τραγωδία, επιβεβαιώνει πως ενώ κυβερνά τέσσερα χρόνια δεν νιώθει στο παραμικρό τις ευθύνες του. Η απώλεια 57 νέων ανθρώπων στα Τέμπη δεν είναι “θυσία”, αλλά έγκλημα».

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «πρωταθλητή του πελατειακού κράτους», τονίζοντας πως «έδειξε τον αμετανόητο τρόπο άσκησης της εξουσίας του χαρακτηρίζοντας “θυσία” τον τραγικό θάνατο των 57 συνανθρώπων μας».

«Πρόκληση»

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σημείωσε ότι είναι «πρόκληση και προσβολή ο θάνατος των 57 ανθρώπων στα Τέμπη να βαφτίζεται “θυσία”, έγκλημα ήταν στον βωμό του κέρδους». Ο Μιχάλης Κριθαρίδης, από το ΜέΡΑ25, τέλος, σχολίασε «δεν ήταν θυσία, κ. Μητσοτάκη, ήταν δολοφονία! Ντράπηκε και η ντροπή, όχι όμως ο πρωθυπουργός της Μητσοτάκης Α.Ε.». Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση σημειώνει ότι «η συγκεκριμένη δήλωση συνιστά εξοργιστική απόπειρα συγκάλυψης ενός στυγνού εγκλήματος. Στα Τέμπη, λοιπόν, συνετελέσθη εθνικό έγκλημα».

Στο μεταξύ, στην ομιλία στο Μαρούσι αλλά και στη διαδικτυακή ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται εκτενώς στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, δίνοντας μια ειδυλλιακή εικόνα διακυβέρνησης, παρά τα «πολλά λάθη» που παραδέχτηκε ότι έγιναν. «Από το 2019 έχω πάρει την ισχυρή εντολή αυτή την Ελλάδα που μας πληγώνει να την αλλάξω. Και σήμερα θα προχωρήσω σε αυτόν τον δρόμο με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» είπε. «Να θυμηθούμε πού ήταν η Ελλάδα το 2019 και πού είναι η Ελλάδα σήμερα» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας, στη μείωση φόρων και εισφορών και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ (μεικτά).

Ο πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα της κυβερνητικής σταθερότητας και αυτοδυναμίας της Ν.Δ., λέγοντας ότι «όλα όσα έχουμε πετύχει -και πιστεύω ότι είναι σημαντικά- μπορούν πολύ εύκολα να ακυρωθούν, αν στις επόμενες εκλογές ο ελληνικός λαός πάρει αποφάσεις οι οποίες δεν οδηγήσουν σε μια σταθερή κυβέρνηση την επομένη των εκλογών».


Ντόρα κατά εξαφανισμένων

Δεν έχουν μόνο το Μέγαρο Μαξίμου και ο Άδωνις Γεωργιάδης… νεύρα για τους δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης που δεν βγαίνουν να υποστηρίξουν τα ψέματα της κυβέρνησης για τα Τέμπη. Εχει και η αδερφή του πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μιλώντας στο Mega εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκειά της, λέγοντας ότι ο λαός θα τιμωρήσει όσους εξαφανίζονται στα δύσκολα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια οργανωμένη επιχείρηση αποδόμησης πρωτίστως του -δημοφιλέστερου όλων- υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αλλά και άλλων υπουργών με υψηλή δημοφιλία που έχει αρχίσει το Μέγαρο Μαξίμου, με πρώτο… βιολί, ως συνήθως, τον υπουργό Ανάπτυξης.

Απάντηση

Η κυρία Μπακογιάννη, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση, είπε: «Εχω εκλεγεί 11 φορές. Είναι πάρα πολλές. Δικαιούμαι, νομίζω, να ισχυρίζομαι ότι ξέρω τον νεοδημοκράτη ψηφοφόρο. Ο νεοδημοκράτης ψηφοφόρος επιβραβεύει την αγωνιστικότητα των πολιτικών, όταν αγωνίζονται συλλογικά για τη φανέλα. Ταυτόχρονα, όμως, τιμωρεί κιόλας εκείνους που σε κρίσιμες στιγμές εξαφανίζονται και σκέφτονται μόνον τους εαυτούς τους».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «στην πολιτική είμαστε όλοι μαζί. Ολοι μαζί πρέπει να δίνουμε τις μάχες – και στις καλές και στις δύσκολες στιγμές. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ισχύει για όλα τα κόμματα. Το βλέπετε πως σε οποιοδήποτε κόμμα και αν είσαι, όταν στη δυσκολία δίνεις τη μάχη, ο κόσμος το αναγνωρίζει. Οταν είσαι απών, ο κόσμος σε τιμωρεί».

Υποστήριξε, πάντως, ότι για την τραγωδία των Τεμπών «δεν φτάνει η συγγνώμη μας, δεν φτάνει η αυτοκριτική μας, δεν φτάνει η ανάληψη ευθύνης» και ότι «αυτή τη στιγμή η υποχρέωση που έχουμε είναι να δώσουμε έναν σωστό σιδηρόδρομο στην Ελλάδα».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα