Ντόρα Μπακογιάννη: Πιέζει για… δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο

Σοκ από τις δηλώσεις της αδελφής του πρωθυπουργού: «Πρέπει να πούμε την εικόνα στον κόσμο, για να ξέρει ποια είναι»

Η φράση «να εξηγήσουμε ολόκληρη την εικόνα στον κόσμο» συνηθίζεται πολύ στον λόγο της Ντόρας Μπακογιάννη για τα Ελληνοτουρκικά. Χθες στο ραδιόφωνο του Σκάι αποφάσισε να μας περιγράψει κάτι από την εικόνα που η ίδια και η κυβέρνηση του αδελφού της έχουν στο μυαλό τους για μετά τις εκλογές.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Αμέσως προτού στραφεί η κουβέντα στην Τουρκία, η πρώην ΥΠΕΞ προετοίμασε το κοινό για όσα έρχονται μετά την κάλπη, κατά την ίδια: «Η χώρα χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις. Κοινωνικές, κυρίως. Θα χρειαστούμε ακόμα περισσότερες, διότι μπαίνουμε σε μια δύσκολη φάση. Πρέπει κι εμείς ειλικρινώς να τις επιζητήσουμε. Θα είναι απολύτως αναγκαίες».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε για την Τουρκία και θέλησε να μας παρουσιάσει την… εικόνα: «Πρέπει να πούμε ολόκληρη την εικόνα και πρέπει να ξέρει ο κόσμος ποια είναι. Να ξέρει ότι η Τουρκία έχει ακρογιαλιές ατελείωτες πάνω στο Αιγαίο, άρα έχει κάποιο δικαίωμα κι εκείνη πάνω στο Αιγαίο. Είναι κουβέντα αυτονόητη για όποιον ασχολείται».

Η ελληνική επικαιρότητα έχει πλέον εκλογές. Σε αυτό το τάιμινγκ η Ντόρα Μπακογιάννη επέλεξε να κάνει δύο δημόσιες εμφανίσεις, προχθές το βράδυ στην ΕΡΤ και χθες στον ραδιοφωνικό Σκάι, ενημερώνοντας τους Ελληνες ψηφοφόρους, τα διεθνή ΜΜΕ και την Αγκυρα ότι «Η Τουρκία έχει ακρογιαλιές ατελείωτες πάνω στο Αιγαίο, άρα έχει κάποιο δικαίωμα κι εκείνη πάνω στο Αιγαίο».

Κούνησε, μάλιστα, δασκαλίστικα το δάχτυλο στους πολίτες ότι μιλάμε για πράγματα «αυτονόητα για όποιον ασχολείται». Δηλαδή, όλες οι Συνθήκες που υπάρχουν μέχρι τώρα και ρυθμίζουν την κυριαρχία στο Αιγαίο, στα νησιά του και στη θάλασσα, δεν αποτελούν την εικόνα από το μέλλον που μας περιγράφει η Μπακογιάννη. Στο δικό της μέλλον προφανώς οι δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες «σχετικοποιούνται».

Ξαφνικά, κατά την Μπακογιάννη, όσοι συμφωνούν πως οι Συνθήκες είναι αυτές που στην παγκόσμια σκηνή ορίζουν λεπτομερώς τα δικαιώματα και την κυριαρχία των σύγχρονων ειρηνικών χωρών είναι… ακραίοι, ανεδαφικοί ή άσχετοι.

Και τα είπε αυτά τις μέρες που για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια ζούμε στο πρωτόγνωρο κλίμα ρήξης μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, μια «ευγενική» χορηγία της πολιτικής Μητσοτάκη.

Τη στιγμή που αποκαλύπτονται σημεία και τέρατα από τον Κύπριο εκδότη Χατζηκωστή και τα φέρνει στο φως η «Εστία», η Μπακογιάννη ανοίγει την προεκλογική περίοδο πετώντας μας… ψίχουλα στο μονοπάτι, που, αν τα ακολουθήσουμε, θα φτάσουμε στην «ολοκληρωμένη εικόνα για το Αιγαίο», την οποία επικαλείται διαρκώς, αλλά ακόμα την κρατάει για έκπληξη.

Κατά την Μπακογιάννη, «αν συμφωνήσουμε στο Δίκαιο της Θάλασσας, όλα τα υπόλοιπα έχουμε τη δυνατότητα να τα συζητήσουμε». Κι εδώ είναι η ερώτηση προς την Ντόρα, η οποία μέσα σ’ όλα υπήρξε και ΥΠΕΞ για τρία χρόνια: Ποια είναι «όλα τα άλλα» που είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε;

Ολα καταγράφονται, εξηγούνται και κατοχυρώνονται λεπτομερώς στις Συνθήκες, που αλληλοκαλύπτονται. Η ίδια η Ελλάδα, δηλαδή, θα κινηθεί αυτοκτονικά για να ακρωτηριάσουμε μόνοι μας νόμιμα δικαιώματά μας ως χώρα ανοίγοντας κουβέντα «για όλα τα άλλα»; Για να δώσουμε, όπως θεωρεί η Μπακογιάννη ότι πρέπει να γίνει, δικαιώματα πάνω στο Αιγαίο στην Τουρκία, πέρα απ’ αυτά που περιγράφονται στις Συνθήκες;

Το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διεθνείς συνθήκες και η διεθνής νομιμότητα δεν είναι μια πιατέλα απ’ όπου διαλέγεις όποιο μεζεδάκι θες, όποτε θες κι αγνοείς τα υπόλοιπα. Κι όποιος το επιχειρήσει, αποκλείεται να έχει τη συναίνεση της κοινωνίας.

Στη μανία της να είναι αρεστή στην Αμερική, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπάρχει πιθανότητα να μπερδεύει το στενά δικό της συμφέρον με το εθνικό συμφέρον. Εδώ, όμως, κρίνεται η ύπαρξη και η επιβίωση της χώρας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον κόσμο τι συμφωνίες κάνει στα Ελληνοτουρκικά κι έχουν σχέση με το Αιγαίο, ώστε ο κόσμος να ξέρει τι θα «αγοράσει» στην κάλπη.

Ο ελληνικός λαός είναι ενήμερος για τις Συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας. Αν η Μπακογιάννη θεωρεί ότι δεν ισχύουν ή ότι επιδέχονται ερμηνεία ή πρέπει να συμπληρωθούν και να γίνουν λάστιχο επειδή το θέλουν η Τουρκία, η Αμερική ή οι Βρυξέλλες, θα πρέπει να μας ξεδιπλώσει την ολοκληρωμένη εικόνα που γνωρίζει και για την οποία θα απαιτηθούν «μεγάλες, ακόμα μεγαλύτερες συναινέσεις».

Στην ΕΡΤ η Μπακογιάννη επικεντρώθηκε στα εσωτερικά ζητήματα. Στις δύο συνεντεύξεις της έβγαλε και πάλι τη γνωστή της αλαζονεία για τα άλλα κόμματα, που οι αρχηγοί τους «έχουν καβαλήσει καλάμι». Είπε ότι είναι αρνητική στο να γίνει αυτή πρωθυπουργός, αν και κανείς έτσι κι αλλιώς δεν φαίνεται ότι πρόκειται να της το ζητήσει, και απαξίωσε τις πρώτες εκλογές, δίχως παρά ταύτα να μιλά για αυτοδυναμία στις δεύτερες, ενώ έδωσε γραμμή: «Ο Κώστας Καραμανλής (σ.σ. του Αχιλλέα) είναι αυτοδικαίως υποψήφιος βουλευτής».

Μάλιστα, αφού πρώτα χαρακτήρισε «λεκέ» τις υποκλοπές, «μάλωσε» υπουργούς επειδή «θα έπρεπε να είναι πιο παρόντες» μετά τα Τέμπη. Επρεπε, κατά την Ντόρα, να φάνε το «βόλι» κι αυτοί για χάρη του Κυριάκου, των σκανδάλων του και της ανικανότητάς του. Ακόμα μία φορά η Μπακογιάννη εμφανίστηκε στα ΜΜΕ σαν να είναι κάτι παραπάνω απ’ όσο πραγματικά ζυγίζουν τα πολιτικά κυβικά της…


ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Βουλευτής Χανίων Ν.Δ., πρώην ΥΠΕΞ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Είναι κόρη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και αδελφή του νυν πρωθυπουργού. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Μόναχο. Ηταν σύζυγος του δολοφονηθέντος από τη 17Ν Παύλου Μπακογιάννη. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1989, ενώ διετέλεσε δήμαρχος Αθηναίων το 2002-06, υπ. Πολιτισμού το 1992-93 και υπ. Εξωτερικών το 2006-09. Διεγράφη από τη Ν.Δ. επί Σαμαρά το 2010 και επέστρεψε στο κόμμα το 2012. Τον Απρίλιο του 2010 της απονεμήθηκε το παράσημο της Εθνικής Τάξης της Λεγεώνας της Τιμής.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα