Μέτρα προστασίας για τους διανομείς

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τη σωστή συντήρηση των οχημάτων και την παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού στους εργαζομένους

Το πλέγμα προστασίας των εργαζομένων στη διανομή φιλοδοξεί να ενισχύσει η κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας, Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη. Η ΚΥΑ αφορά την ορθή συντήρηση των οχημάτων και ορίζει τις αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές των μέσων ατομικής προστασίας που οφείλει να παρέχει ο εκάστοτε εργοδότης στους διανομείς που απασχολεί, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Μεταξύ άλλων, τα μέτρα ορίζουν τις συνθήκες ασφάλειας και υγείας, τις προδιαγραφές του δικύκλου, τον εξοπλισμό μεταφοράς, τον προσαρτώμενο αποθηκευτικό χώρο, τον έλεγχο κατάστασης και λειτουργίας του.

Ειδικότερα, η ΚΥΑ, που υπέγραψαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης, η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, υποχρεώνει τους εργοδότες να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα οχήματα να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα και συντηρημένα προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

Τα οχήματα πρέπει να διαθέτουν: α) Αδεια σε ισχύ και πινακίδα κυκλοφορίας στην προβλεπόμενη θέση τοποθέτησης. β) Ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ. γ) Μόνο για τις μοτοσικλέτες, Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου σε ισχύ, με επικολλημένο το σχετικό σήμα στο οποίο φαίνονται ο μήνας και το έτος του επόμενου περιοδικού τεχνικού ελέγχου. δ) Μόνο για τις μοτοσικλέτες, απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας. Στα οχήματα πρέπει να διενεργούνται όλες οι επισκευαστικές εργασίες των τυχόν βλαβών τους, καθώς και οι προβλεπόμενες τακτικές και περιοδικές συντηρήσεις (service) σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών τους, όπως αυτές καταγράφονται στα αντίστοιχα αποδεικτικά έγγραφα και στα βιβλία/εγχειρίδια των εν λόγω οχημάτων.

Οσον αφορά τον εξοπλισμό, οι εργοδότες υποχρεούνται να παρέχουν στους εργαζομένους που χρησιμοποιούν μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα για τη μεταφορά ή διανομή προϊόντων και αντικειμένων, προστατευτικό κράνος, πανωφόρι και παντελόνι κατάλληλα για την προστασία του αναβάτη του μοτοποδηλάτου ή της μοτοσικλέτας έναντι πτώσης (ανθεκτικά στην τριβή, με ειδική προστασία στους ώμους, στους αγκώνες, στα γόνατα και στην πλάτη), αδιάβροχο ολόσωμης προστασίας, γάντια, ανακλαστικό γιλέκο και προστατευτικά αδιάβροχα υποδήματα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα